De Wereld21 sep '11 07:36

Column Bernard Hammelburg | EU, herinnering van mastodonten

Auteur: BNR Webredactie

Vroeger hadden we hier iets dat we de Europese Unie noemden. Voor een enkeling is het een nostalgische herinnering; voor veel mensen was het een nachtmerrie.

Het had iets te maken met oorlogen die in vervlogen tijden in Europa hadden gewoed, en die volgens een groepje idealistische mastodonten uit de vorige eeuw nooit meer mochten plaatsvinden. En het ging over een of andere vorm van samenwerking, maar waarover precies valt niet meer te achterhalen.

Oh ja, ze hadden het erover dat alle landen van die unie een gezamenlijk beleid zouden ontwikkelen. Bij grote problemen in de wereld zouden ze samen optrekken en met één tong spreken.

Op een bepaald moment moesten ze beslissen over de omstreden aanvraag van het lidmaatschap van de Verenigde Naties door een nieuw land, Palestina. Een makkie, zou je zeggen. Maar nee, sommige landjes, zoals Frankrijk, Malta, Portugal en Zweden stemden vóór. Andere landjes, zoals Polen, Duitsland, Italië en Nederland stemden juist tegen.

Die unie was heel goed in het bedenken van een gezamenlijke vijand – een bekend bewijs van zwakte. Eerst hadden ze in een paar landjes, zoals Nederland, Denemarken en Frankrijk, mannetjes die geweldig tekeer gingen tegen zo’n vijand, en die heette "de moslim". Want die moslim was erop uit om de macht in de unie over te nemen. Alle vrouwen werden in doeken gewikkeld en thuis afgeranseld door hun mannen.

Na een tijdje kwam er een nieuwe gezamenlijke vijand, en die heette "de Griek". Die Griek was een geboren oplichter – een parasiet die al ons geld opzoog en dan lekker op een warm strand een ouzo zat te drinken.

Soms kreeg je de gekste ruzies. Zo was er één land, Roemenië, dat volledig lid was van de unie, maar van een ander land, Nederland, toch niet mee mocht doen aan een overeenkomst die ze toentertijd hadden, het zogenaamde Schengenverdrag. Dat andere land, Roemenië, begon toen bloembollen uit Nederland te boycotten. Ja, zo ging het in die dagen.

Gelukkig bestaat die unie niet meer. Af en toe kom je nog wel eens een bejaarde tegen die het vroeger zo leuk vond om met een auto ongehinderd allerhande grenzen over te kunnen. Maar ja, toen hadden de mensen nog auto’s op benzine. Met de elektrische wagentjes die we tegenwoordig hebben háál je de grens niet eens. Dus wat kan het ons schelen…

Bernard Hammelburg

---

Bernard Hammelburg (hammelburg@bnr.nl) is buitenlandcommentator van BNR Nieuwsradio. Luister ook elke donderdag om 14.30 naar zijn vaste programma, BNR Bernard Hammelburg, met scherpe analyses over de internationale politiek en met prominente gasten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen