De Wereld22 mei '14 15:06

Timmermans boos op het CDA

Auteur: Freek Ewals

Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken is boos op het CDA omdat de partij zich tegen een mogelijk EU-lidmaatschap van Turkije keert.

"Ik vind het platte, platte electorale retoriek", zegt minister Timmermans in het programma BNR De Wereld. Esther de Lange, lijsttrekker van het CDA bij de Europese verkiezingen, zei vorige week in het lijsttrekkersdebat op BNR dat Turkije wat haar betreft nooit lid van de EU wordt.

De EU onderhandelt al bijna 10 jaar met de Turken over toetreding, maar de besprekingen gaan zeer moeizaam. Tot dusver zei het CDA dat Turkije nu geen lid moet worden, maar sinds vorige week laat de partij weten dat het de voorkeur heeft dat dit nooit gebeurt.

Timmermans benadrukt dat 'het CDA 51 jaar lang een consistente lijn heeft gevolgd over Turkije' en daarom is hij 'teleurgesteld dat het nu een andere koers kiest op dit terrein'.

Zelf zegt de minister van Buitenlandse Zaken niet te weten of Turkije daadwerkelijk lid zal worden van de EU. Maar om nu tegen de Turken te zeggen dat ze nooit lid zullen worden, welke hervormingen ze ook zullen doorvoeren, valt hem tegen van het CDA.

Openbaar
Om het democratische gehalte van de EU te verbeteren benadrukt minister Timmermans het belang van het voorstel van Nederland en Zweden om de vergaderingen van de regeringsleiders en ministers in de EU openbaar te maken. Nu vergaderen de Europese leiders nog achter gesloten deuren. "Ik hoop dat de dag komt dat Nederland en Zweden ervoor kunnen zorgen dat alle raden openbaar zijn."

Luister naar het hele interview om 15:30 uur via de gele knop bovenaan.

Elke maand interviewt Bernard Hammelburg minister Timmermans van Buitenlandse Zaken voor het programma De Wereld.

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen