De Wereld21 nov '13 17:36

Blik op Europa l Iraanse sancties te omzeilen?

Auteur: Freek Ewals

Perzische tapijten zijn na olie, de belangrijkste exportproducten van Iran. Maar de Europese sancties maken het de kleine Iraanse ondernemers in Nederland wel moeilijk om die te verkopen. Europa verslaggever Anke Truijen probeerde te achterhalen hoe ze die sancties kunnen omzeilen?

De leden van de VN Veiligheidsraad en Duitsland pakte deze week in Genève de onderhandelingen met Iran weer op. Ze willen dat Iran delen van het nucleaire programma bevriest in ruil voor versoepeling van de sancties. Grote internationale bedrijven die handel drijven met Iran weten de sancties vaak te omzeilen via hun vestigingen in China, Dubai of Noord-Afrika. Maar de kleine ondernemer in Nederland moet wat creatiever zijn.

Michel Mirjavanmard uit Den Haag handelt in Perzische tapijten. Hij heeft de zaak TTM Wonen van zijn Iraanse vader en Nederlandse moeder overgenomen. Tussen zesduizend tapijten legt hij uit hoe de sancties hem dwars zitten. ‘De tapijten zelf kan ik gemakkelijk betrekken. Maar de betalingen zijn lastig. Alle dollarbetalingen lopen via de VS. Als ze daar zien dat we zaken doen met Iran of iets met Iran te maken hebben, dan wordt die rekening onmiddellijk geblokkeerd en dan moeten wij maar bewijzen dat we integer zijn en niets met terrorisme te maken hebben.

We proberen het elk jaar weer. Dit jaar is het weer twee keer volledig misgegaan.’

Marloes Borsboom van het Nederlandse centrum voor handelsbevordering (NCH) ziet deze betalingen als de meest gehoorde klacht  ‘Tot drie jaar geleden konden Nederlandse ondernemers nog openlijk zeggen dat ze via Belgische en Duitse banken hun geld in Iran konden krijgen. Maar dat is nu niet meer mogelijk, in heel Europa  niet meer.”

Maar er zijn ook andere problemen voor ondernemers. Borsboom: “Sommige bedrijven kunnen wel nog leveren. Maar je hebt ook ondernemers die hun hele machines niet meer kunnen verkopen aan Iran omdat een klein onderdeel, bijvoorbeeld een rubbertje, gesanctioneerd is. Omdat dat een onderdeel kan vormen van het nucleair programma.”

Mirjavanmard probeert de sancties te omzeilen door onder andere de naam van zijn bedrijf te veranderen: “Dat is vrij ingrijpend en absurd want we voeren al 40 jaar deze naam.

We heten nu Teheran Trading Mirjavanmard maar we maken er nu TTM Wonen van. Geld overmaken naar Iran doen we soms via bevriende bedrijven die in Iran zitten. Dan maken we hier euros over en dan betalen zij onze tapijtenproducent. En er is nog een andere manier maar daar ga ik niets over zeggen. Het is niet illegaal maar ik wil andere ondernemers niet over mijn trucjes vertellen.”

Het is volgens NCH onduidelijk hoeveel de Nederlandse bedrijven precies hebben geleden door de sancties in Iran.

Elke week werpt Anke Truijen, Europa-verslaggever, een blik op een Europees onderwerp


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen