De Wereld5 dec '13 05:50Aangepast op 5 dec '13 06:28

Kroes steunt Timmermans: minder eurocommissarissen

Auteur: BNR Webredactie

EU-commissaris Neelie Kroes vindt dat het aantal eurocommissarissen een ‘streepje minder’ kan. Dat zegt ze in het programma De Wereld op BNR.

Door Bernard Hammelburg en Freek Ewals

Kroes reageert hiermee op minister Timmermans van Buitenlandse Zaken, die onlangs in The Financial Times pleitte voor een kleinere Europese Commissie.

De Nederlandse eurocommissaris heeft veel ervaring in verschillende directies, raden van bestuur en commissarissen, maar heeft nog nooit met zoveel mensen aan tafel gezeten. "Dus is het veel. Geen twijfel over mogelijk", zegt Kroes.

2019
Wel benadrukt Kroes dat voorlopig het aantal eurocommissarissen pas later zou kunnen worden verminderd. Afgesproken is dat het aantal, nu 28, tot 2019 ongewijzigd blijft. "We zitten vast aan die besluitvorming die eerder ook door Nederland genomen is."

Clusters
Kroes denkt dat er voor 2019 wel iets kan veranderen in de manier van besturen binnen de Europese Commissie.  De EU-commissaris denkt hierbij aan ‘clusters’. Ook minister Timmermans had het over clusters. Daarmee bedoelde hij dat er zogenoemde A-commissarissen en B-commissarissen moeten komen. De A-commissaris is dan verantwoordelijk voor een bepaald beleidscluster (bijvoorbeeld economische zaken), gesteund door een aantal B-commissarissen.

Nederland
Kroes waarschuwt wel dat bij een kleinere Europese Commissie Nederland zich moet realiseren dat het niet elke keer als vanzelfsprekend een eurocommissaris kan leveren. 

Luister donderdag om 15.30 uur naar het hele interview in

De Wereld, elke donderdag tussen 15 en 16 uur.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen