De Wereld19 jun '14 15:41

Timmermans ergert zich aan Iraakse premier Maliki

Auteur: Freek Ewals

De Iraakse premier Maliki treft ‘veel blaam’ bij het ontstaan van de huidige situatie in Irak. Dat zegt Frans Timmermans, minister van Buitenlandse Zaken, op BNR in het programma De Wereld.

In Irak zijn de soennitische extremisten van ISIS aan een opmars bezig. Ze hebben onder andere Mosul, de tweede stad van het land, in handen gekregen. In de soennitische steden lijkt de groepering weinig weerstand te ondervinden.

Volgens Timmermans heeft de Iraakse premier Maliki niet geprobeerd om "het land bij elkaar te brengen". De premier heeft ‘niets gedaan om ook minderheden een plek te geven in Irak. En juist alles gedaan om de tegenstelling groter te maken in het land.’

Obama
Ook de Amerikaanse president Obama is kritisch op de rol van sjiitische premier Maliki. De Amerikanen zouden zelfs een nieuwe Iraakse regering willen zien zonder Maliki, zo meldt The Wall Street Journal.

Sjiieten vs. soennieten
De Iraakse bevolking bestaat voor de meerderheid uit Sjiieten. In 2003 werd de soennitische dictator Saddam Hoessein verdreven door internationale troepen. Daarop volgde een burgeroorlog tussen sjiieten en Iraakse soennieten.

Luister naar het interview via de gele knop bovenaan in De Wereld op BNR.

De Wereld, elke donderdag tussen 15 en 16 uur.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen