De Wereld17 apr '14 18:21

Blik op Europa | Stelt Renzi’s hervormingsrevolutie echt wat voor?

Auteur: Anke Truijen

De Italiaanse premier Matteo Renzi gaat Italië flink opschudden met onder andere met Emma, Patriza en Luisa,. Als aandeelhouder nomineert de Italiaanse overheid elke drie jaar nieuwe bazen voor de semi-staatsbedrijven. Deze drie vrouwen zijn opvallende nominaties. Maar laat Renzi daarmee zien dat hij ook echt gaat hervormen? Waar ook Brussel zo hard op aandringt? Of zijn het slechts gladde Italiaanse praatjes?

Volgens de Italianen Donattelo Piras, Italië–kenner en Robert Payer, baas van Hilton Hotel Amsterdam en voorzitter van de Italiaanse Kamer van Koophandel, houdt Renzi zijn woord. De opvallendste benoemingen zijn drie ondernemende vrouwen bij Eni, Enel en Poste Italiane. Vrouwen die volgens Piras harde maatregelen en uitspraken niet schuwen. En zelfs eentje die lid is van een andere politieke partij. “Luisa Todini, een politica van Forza Italia, de partij van Silvio Berlusconi. Dus een rechtse politica en ondernemer die nu door een linkse premier wordt aangewezen om het vuile werk op te knappen.”

Renzi’s Revolutie
Volgens Payer zet Renzi een revolutie in met deze benoemingen:”Je moet een operatie ondergaan als je je daarna beter wilt voelen. Renzi is een revolutionair. Hij durft dingen te doen. De staatsbedrijven zijn de eerste tekenen dat er wat gaat veranderen. Sinds de Tweede Wereldoorlog is er niets aan gedaan. En nu gaat Renzi laten zien, hier ga ik beginnen want de staat eet al het geld op.”

Maar er was kritiek op de benoemingen. De procedure zou schimmig zijn verlopen. Zoals altijd in de Italiaanse politiek. Toch denkt Piras dat Renzi niet bezig is met symboolpolitiek. “Hij heeft gezegd; Er moet hervormd worden, in de Senaat, de kieswet en heel belangrijk, de arbeidsmarkt. Door deze mensen te benoemen zijn er allerlei ambassadeurs die hun sporen al hebben verdiend die deze slagen kunnen gaan maken. Een meesterzet!”

Renzi zegt het nog niet hardop maar Italië rekent op massaontslagen.

“Het zou kunnen en So what?!”, zegt Payer,”In Nederland heb je ook massaontslagen, dat doet pijn maar we gaan verder. Laat de jeugd ook revolutionair denken, laat men nieuwe bedrijven beginnen, laten we een nieuw Italië starten met kleinere bedrijven waar we echt goed in zijn. Dat is belangrijk.”

Niet te hard van stapel lopen
Maar als Renzi te hard van stapel loopt gaat het mis, waarschuwt Piras. “Wat tegen Renzi kan gaan werken is de manier waarop Italië al jaren werkt. Als hij te hard van stapel loopt dan kan het ook zijn dat morgen Milaan of Rome toch vol staat met demonstranten. Dat de machtige vakbonden dwars liggen. Als hij alleen komt te staan met zijn partij dan krijgt hij de hervormingen er nooit door. Hij heeft zijn politieke tegenstanders hard nodig. Eigenlijk heeft hij iedereen nodig om dit te doen. En als hij iets te hard van stapel loopt, en dat zo maar kunnen omdat hij een hele ambitieuze man is, dan loopt hij tegen de lamp.”

Gerelateerde artikelen