De Wereld25 nov '11 16:44Aangepast op 26 nov '11 00:27

Einde Arabische revolutie nog lang niet in zicht [slideshow]

Auteur: Saskia van Huijgevoort

Deze week in de slideshow van BNR Bernard Hammelburg: nieuwe ontwikkelingen in de Arabische revolutie.

De Arabische lente lijkt opnieuw aan te wakkeren.

Egypte
Vrijdag trokken weer honderdduizenden demonstranten naar het Tahrirplein als protest tegen de 'ondemocratische verkiezingen'.

Eerder deze week kwam het tot rellen tussen de militaire politie en de betogers in Cairo en andere Egyptische steden. Tenminste 41 mensen kwamen om het leven, 3200 raakten gewond.

Jemen
Ook bij een demonstratie in Jemen kwamen vijf mensen om het leven. Veiligheidstroepen openden donderdag het vuur op betogers. President Abdullah Saleh tekende woensdag in Saudi-Arabië een akkoord over zijn vertrek. Hij staat zijn bevoegdheden af aan vicepresident Abdrabuh Mansur Hadi. Over drie maanden zijn er presidentsverkiezingen.

Marokko
De Marokkanen mochten vrijdag naar de stembus voor een grondwetswijziging die voor meer democratie zou moeten zorgen. Maar of ze dat ook gaan doen is maar de vraag, want veel van hen boycotten de verkiezingen. Koning Mohammed VI kondigde eerder dit jaar hervormingen aan nadat betogers in andere Arabische landen in opstand kwamen tegen de regering. 

Syrië
De stoel van de Syrische minister van Buitenlandse Zaken bleef leeg tijdens de spoedbijeenkomst van de Arabische Liga.  Enkele belangrijke Arabische landen steunden de resolutie tegen het bewind van president Bashar al-Assad.

President Al-Assad had tot vrijdagmiddag de tijd gegeven om een protocol te onderschrijven waarin 500 buitenlandse waarnemers worden toegelaten in het land. Die moesten onder andere mensenrechtenschendingen rapporteren.

Volgens de Verenigde Naties zijn al meer dan 3500 mensen omgekomen sinds de protesten tegen het Syrische regime begonnen in maart.

BNR Bernard Hammelburg: elke dinsdag om 14:30 uur op BNR.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen