De Wereld27 okt '11 15:18

De wereld door de ogen van Hammelburg: Italië [slideshow]

Auteur: Saskia van Huijgevoort

Deze week in de slideshow van BNR Bernard Hammelburg: Italië.

Italië stond afgelopen week onder zware druk vanuit Brussel om economisch te hervormen. Dat eiste een zichtbare tol op premier Silvio Berlusconi. De Franse premier Nicolas Sarkozy en de Duitse bondskanselier Angela Merkel lieten tijdens een persconferentie merken Berlusconi niet echt serieus te nemen.

Overstroming
De Italiaanse premier had nog meer aan het hoofd: dinsdag werd het noorden van Italië getroffen door zware regenbuien waardoor er minstens 9 mensen om het leven kwamen.

Opstappen Berlusconi
Daarnaast zou de premier volgens de Italiaanse kranten La Repubblica en La Stampa in januari opstappen, al ontkent Berlusconi's eigen partij dit gerucht. Donderdag schreven de kranten dat er in het geheim een overeenkomst zou zijn gesloten tussen Berlusconi en Umberto Bossi, de leider van coalitiepartner Lega Nord, over het vertrek van Berlusconi als premier.

Gevecht in Italiaans parlement
Donderdag gingen twee Italiaanse parlementariërs letterlijk met elkaar op de vuist tijdens een debat over de pensioenleeftijd. Parlementsvoorzitter Gianfranco Fini had in een tv-interview over de pensioenshervorming uitgehaald naar het extreemrechtse lid Umberto Bossi. Na een heftig debat in het parlement brak een gevecht uit tussen twee leden van de Lega Nord-fractie en enkele leden van de FLI-oppositie. De zitting moest minutenlang geschorst worden.

Gerelateerde artikelen