De Wereld15 sep '11 23:04Aangepast op 16 sep '11 13:02

Aanklager Mladic: 400 getuigen is wel erg veel

Auteurs: Bernard Hammelburg en Freek Ewals

Hoofdaanklager Serge Brammertz van het Joegoslavië Tribunaal heeft van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties drie jaar extra gekregen om de lopende zaken af te werken.

Door: Bernard Hammelburg en Freek Ewals

Dat is ook hard nodig, want de processen tegen de van oorlogsmisdaden verdachte Karadzic, Mladic en Hacic duren elk drie tot vier jaar.

“Dat is wel erg lang,” zei Brammertz tegen BNR’s Bernard Hammelburg.

Vergeleken met het eerste oorlogstribunaal, het proces van Neurenberg tegen de kopstukken uit het Nazi-tijdperk, duurt het Joegoslavië Tribunaal inderdaad zeer lang. “Dat komt door de procedure,” aldus Brammertz, “in Neurenberg was vrijwel alles gebaseerd op dossiers. In dit tribunaal speelt de verdediging een veel belangrijkere rol.

Tegen Karadzic en Mladic komen wel vierhonderd getuigen aan het woord, die steeds moeten terugkomen om hetzelfde verhaal te vertellen.”

Etnische zuiveringen

Toch zou Brammertz de processen niet willen inkorten. “Je zou van de vijfduizend zaken de ernstigste tien kunnen uitzoeken en op grond daarvan een veroordeling verkrijgen. Maar we moeten ook ruimte geven aan de slachtoffers. In de procedures tegen Karadzic en Mladic spreken we over etnische zuiveringen in tientallen dorpen. De getuigen moeten de gelegenheid krijgen hun verhaal te vertellen.”

Misdaden Kossovo

Het huidige tribunaal, dat in 18 jaar ruim 160 zaken in behandeling heeft genomen, mag geen nieuwe verdachten meer berechten. “Ons mandaad beperkt zich tot de mensen die nu worden berecht,” aldus de aanklager. Dat betekent dat misdrijven die de laatste tijd aan het licht zijn gekomen, zoals de grootschalige handel in organen door de elite van de Kosovaarse politiek, waaronder premier Thaci, niet door hem vervolgd zullen worden.

Over de vraag of dit in de categorie ‘reguliere’ misdrijven valt of onder ‘oorlogsmisdaden,’ zegt Brammertz: “Ik denk dat er sterke aanwijzingen zijn dat het hier weldegelijk om oorlogsmisdaden gaat.”

Rol Maxime Verhagen

Brammertz is nog steeds ‘zeer dankbaar’ voor de druk die Maxime Verhagen in zijn vorige functie, minister van Buitenlandse Zaken, binnen de Europese Unie op Servië heeft uitgeoefend om de belangrijkste oorlogsmisdadigers aan het tribunaal uit te leven, als voorwaarde voor toetreding van Servië tot de Unie.

Op de vraag of daaraan wellicht schuldgevoel over de Nederlandse rol in de genocide in Srebrenica ten grondslag ligt, zegt hij diplomatiek: “Srebrenica was een zeer groot drama, dat in de zaak tegen Mladic zeer belangrijk is.” Brammertz wil graag twee processen tegen Mladic: één over Srebrenica, en één over zijn andere misdaden.

Luister elke donderdagmiddag om 14:30 uur naar BNR Bernard Hammelburg

Gerelateerde artikelen