De Wereld9 feb '12 19:55

Mariko Peters: "Niet militair ingrijpen in Syrië"

Auteur: Freek Ewals

De situatie in Syrië loopt volkomen uit de hand, maar een militaire interventie zoals in Libië is niet de oplossing. Dat zegt Mariko Peters, buitenlandwoordvoerder van GroenLinks, in het programma BNR Bernard Hammelburg.

Door Bernard Hammelburg en Freek Ewals

"Militair ingrijpen is het allerlaatste middel. En als de meeste generaals zeggen dat het niet kan, moet je daar serieus naar luisteren." Ook willen de Syriërs zo’n interventie zelf niet, zo zegt Peters.

Volgens het Kamerlid van GroenLinks zijn nog niet alle diplomatieke middelen uitgeput. Zo moet de druk flink worden opgevoerd op Rusland en China, landen die de Syrische president Assad op dit moment nog steunen.

Kunduz
De Kunduz-missie wordt zaterdag op het partijcongres besproken. GroenLinks-leden gaan een motie indienen om de missie, die gesteund wordt door GroenLinks, te beëindigen. Peters gaat "graag" hierover in discussie omdat het een "serieuze kwestie is dat een debat verdient."

De discussie in Frankrijk en Amerika om eerder troepen uit Afghanistan te halen ziet Peters niet als een aansporing om steun aan de Nederlandse trainingsmissie in te trekken. "Frankrijk en Amerika gaan eigenlijk een beetje de kant op die Nederland heeft gekozen."

Volgens de oud-diplomate stappen de Fransen en Amerikanen over van "de formule van offensieve militaire operaties naar een trainingsmodel." In dit model zouden ook Frankrijk en de VS zich meer toeleggen op het versterken van Afghaanse autoriteiten en veiligheidsdiensten. "En dat is precies de formule die we met deze Kunduz-missie hebben gekozen."

Luister via de gele knop bovenaan naar het interview.

BNR Bernard Hammelburg, elke donderdagmiddag om 14.30

Gerelateerde artikelen