De Wereld22 sep '11 17:27Aangepast op 27 sep '11 15:13

Ben Bot: "Geen gezamenlijk EU-beleid bij VN"

Auteur: Freek Ewals

Oud-minister Ben Bot (Buitenlandse Zaken) ergert zich eraan dat de Europese Unie zich in de Verenigde Naties niet meer als een blok opstelt. In de kwestie van de erkenning van Palestina als onafhankelijke staat, bijvoorbeeld, lijken landen als Frankrijk en Spanje voor te gaan stemmen, maar Nederland, Duitsland en Polen juist tegen. “ dat is betreurenswaardig,” aldus Bot in BNR Bernard Hammelburg

Door Bernard Hammelburg & Freek Ewals

Aan de andere kant noemt  Bot het Midden-Oosten “ niet de beste toetssteen” om het gezamenlijke Europese beleid aan af te nemen. “Ik heb dit spel twintig tot dertig jaar meegemaakt. De zuidelijke landen nemen een meer pro-Palestijns standpunt in, terwijl de noordelijke landen, zoals Nederland Duitsland en Polen – en vaak ook de katholieke landen - meer begrip hebben voor het Israëlische standpunt ,”  aldus de oud-bewindsman.

Ergernis

In het geval van de stem in de VN kan het tot ingewikkelde complicaties leiden. Als Frankrijk Palestina als ‘land’ erkent, geldt er een strengere interpretatie van het internationale recht dan voor Nederland, dat Palestina niet erkent en het dus blijft beschouwen als bezet gebied.’ Bot: “Dat klopt, en ik heb me daar altijd aan geërgerd. Maar het is ingewikkeld. Als je Palestina gaat erkennen is dat een zeer forse stap, want je zegt dan tegen Israel dat je het niet langer ziet zitten. Aan de andere kant: als wat meer landen tegen Israel zeggen ‘jullie zullen wel iets moeten doen’, kan dat ook helpen. Israel heeft zich de laatste jaren niet erg compromisbereid getoond.”

Bilaterale gesprekken

Bot verzet zich tegen de scepsis over de zin van de jaarvergadering van de Verenigde Naties in New York, die door velen wordt gezien als een geldverslindende rituele dans. Het is volgens hem een ideale plaats om in zeer korte tijd ‘bilaterale’ gesprekken te voeren met zeer veel collega’s. “En dan gaat het ook om collega’s met wie je niet zo gemakkelijk in contact kunt komen, ofwel omdat zij je niet willen ontvangen, ofwel omdat het in Nederland gevoelig ligt.”

Syrische kinderen

Als voorbeeld geeft hij zijn roemruchte ontmoeting met zijn Syrische collega over twee Syrisch-Nederlandse kinderen, Sara en Ammar, die door hun Syrische vader waren ontvoerd en na twee jaar naar de Nederlandse ambassade in Damascus waren gevlucht. Syrië weigerde de kinderen naar Nederland te laten terugkeren. “Ik herinner mij heel goed hoe moeilijk het was om met mijn Syrische collega in contact te treden om de vrijlating te bespreken.”  Dat lukt uiteindelijk – letterlijk – in de wandelgangen van de VN. Daarna reisde Bot naar Damascus om de kwestie uit te onderhandelen. Op 22 december 2006 keerden de kinderen terug naar Nederland.

BNR Bernard Hammelburg, elke donderdagmiddag om 14.30 uur


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen