De Wereld15 dec '11 15:28Aangepast op 15 dec '11 16:30

Obama kan niet over water lopen

Auteur: Freek Ewals

Het wordt een zware taak voor Obama om komend jaar herkozen te worden als president van de VS, denkt BNR-correspondent Reinout van Wagtendonk.

Door Bernard Hammelburg en Freek Ewals

"Er is gebleken dat hij niet over water kan lopen zoals Jezus Christus dat deed. Zijn aanhang, met name jongeren, zijn daarin hevig teleurgesteld", zegt Reinout van Wagtendonk, BNR’s correspondent in de VS.

Peilingen in de VS laten zien dat het een spannende strijd zal worden wie volgend jaar de presidentsverkiezingen wint. Dat het hoogst onzeker is of Obama steun zal krijgen voor een tweede termijn komt volgens Van Wagtendonk vooral omdat hij als leider veel minder goed blijkt te communiceren dan als presidentskandidaat.

Water bij de wijn
"Hij heeft niet zijn agenda kunnen verkopen in het Congres. Hij had met zijn vuist op tafel moeten slaan maar hij heeft geprobeerd iedereen te vriend te houden."

Een fout, zo zegt Van Wagtendonk in BNR Bernard Hammelburg. Zo heeft de Amerikaanse president telkens de Republikeinen gevraagd om mee te denken, zoals bij  hervormingen in de zorg. Dan wordt er zoveel water bij de wijn gedaan dat het uiteindelijke resultaat voor zijn aanhang niet meer aantrekkelijk is, zo zegt de Amerika- correspondent.

Sabotage
Maar ook de ‘continued sabotage’ van de Republikeinen doet de president geen goed volgens Van Wagtendonk. De Republikeinse leider van de Senaat, Mitch McConell noemt het als grootste doel van zijn partij het ervoor zorgen dat Obama een ‘one-term-president’ blijft.

De groeiende populariteit voor de Republikeinen, die vorig jaar een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden veroverden,  komt volgens Van Wagtendonk met name door de economische crisis. De werkloosheidcijfers, rond de 9%, ‘liegen er niet om en voor de oppositie is het dan makkelijk wijzen naar de regering’, aldus de BNR correspondent.

Kansen Obama
De kansen voor Obama volgend jaar november bij de verkiezingen hangen dan ook ondermeer af van de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. "Ik dacht vorig jaar dat als de werkloosheidscijfers beneden de 7,5% zouden liggen dat Obama zou winnen", zo vertelt Van Wagtendonk.

Maar omdat de Republikeinse met zulke zwakke kandidaten in het veld komt, verwacht hij nu dat Obama wordt herkozen als het werkloosheidscijfers onder de 9% komt. Komt het daarboven, dan denkt Van Wagtendonk dat elke willekeurige Republikeinse presidentskandidaat de verkiezingen wint.

Republikeinse tegenstander
Wie de grote Republikeinse uitdager van Obama wordt is nog lastig te voorspellen. Maar Newt Gingrich doet het volgens Van Wagtendonk op dit moment erg goed door op de "onlustgevoelens en de populistische woede in te spelen."

Mocht Gingrich het in de laatste ronde opnemen tegen die andere favoriet, Mitt Romney, dan geeft de BNR’s correspondent hen beide 50% kans om het volgend jaar op 6 november op te nemen tegen Obama in de strijd om het Witte Huis.

Luister naar het interview via de gele button bovenaan, en luister iedere donderdag om 14.30 uur naar BNR Bernard Hammelburg  

Gerelateerde artikelen