De Wereld28 mrt '13 14:29Aangepast op 28 mrt '13 16:42

28 maart | Frans Timmermans over Syrië

Auteurs: BNR Webredactie en Thijs Baas

De NAVO bereidt zich voor om vredestroepen naar Syrië te sturen, zodra president Assad vertrokken is. Dat zegt minister Timmermans van Buitenlandse Zaken in het programma BNR Bernard Hammelburg.

Een politieke oplossing is de enige uitweg, vindt Timmermans. "Alle partijen moeten om de tafel gaan zitten en Assad moet verdwijnen. Zodra er een stabilisatie tot stand is gebracht kan er een beroep op de NAVO worden gedaan om dat te ondersteunen."

Op de vraag of de NAVO in december besloten heeft tot de samenstelling van een Syrië-leger blijft Timmermans het antwoord schuldig. Maar hoe dan ook: plannen voor een inval zijn er volgens Timmermans nooit geweest, maar er kan altijd een moment komen dat dat alsnog gebeurt., maar de samenstelling van een vredesmacht voor het land is dus al wel in de maak. 

Wapenembargo
Op 1 juli loopt het wapenembargo tegen Syrië af. Dan gaan Britten en Fransen hoe dan ook wapens leveren, voorziet Bernard Hammelburg. Juist daarom is het belangrijk dat we tot een standpunt komen, zegt Timmermans in BNR Bernard Hammelburg. En dat zal bepaald niet vanzelf gaan. "We moeten daarom ook proberen om het in de Europese Unie eens te worden over een compromis. Het blijft een hele moeilijke afweging."

Ook voor het opheffen van het embargo zijn volgens Timmermans goede argumenten, maar de argumenten tegen hebben wat dat betreft nog altijd de overhand. Een gezamenlijk Europees standpunt in deze is niet per se noodzakelijk, maar wel wenselijk. "Het maakt wel een belabberde indruk als Europa in zo'n belangrijke kwestie niet met één stem kan spreken."

Met de aanhoudende onrust is de kans immers groot dat Europa steeds meer verantwoordelijkheid zal moeten dragen voor de eigen omgeving. "De Amerikanen zullen zich op andere zaken gaan richten, dus dan is het heel belangrijk dat we zo snel mogelijk eenduidige posities innemen."

Wapenleveranties rebellen
Wat daarnaast speelt is de vraag of wapens wel of niet bij de opstandelingen terecht moeten komen. The New York Times publiceerde onlangs een stuk waarin de CIA wordt opgevoerd als regisseur bij veel wapenstransporten die naar rebellen gaan. Die wapens zouden afkomstig zijn uit Kroatië en met 160 vluchten richting Syrië zijn gegaan. Wordt je niet ingehaald in de discussie over het wapenembargo en of EU wel of niet moet deelnemen, met zo'n luchtbrug naar de rebellen? 

"Ik heb heel direct aan mijn Kroatische collega gevraagd: 'klopt dit?', en zij heeft heel hard gezegd: 'nee, daar klopt niks van'. Dus wat betreft de Europese Unie zou iedere lidstaat zich nog altijd aan het wapenemargo houden. Wat er verder waar is van het verhaal in de New York Times kan ik moeilijk nagaan."


 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen