De Wereld3 jan '13 20:51Aangepast op 9 jan '13 14:50

Oud-premier Lubbers blij met val kabinet Rutte 1

Auteur: Freek Ewals

Ruud Lubbers is verheugd dat het kabinet van VVD en CDA, met de gedoogsteun van Wilders, niet lang stand heeft gehouden. Dat zei hij op BNR.

Archiefbeeld van Ruud Lubbers. ANP
Archiefbeeld van Ruud Lubbers. ANP

Door Bernard Hammelburg en Freek Ewals

De oud-premier heeft als informateur zelf de mogelijkheid van een samenwerking tussen het CDA, de VVD en de PVV verkent. Maar hij hechtte belang dat voormalig CDA-minister Hirsch Ballin ook een rol zou spelen in een eventuele samenwerking. "Maar Hirsch Ballin haakte af en later ook Ab Klink. Toen heb ik het krachtige advies gegeven aan het CDA om het niet te doen", aldus Lubbers in het programma BNR Bernard Hammelburg.

"Ik vertrouwde het helemaal niet en heb van begin af aan gezegd dat het niet een kwestie was of het kan, het kan niet. En ik voorspel dat het binnen een jaar klapt. En het is ook geklapt."

Leers
Lubbers is niet verrast door de woorden van Gerd Leers, de voormalig minister van Immigratie en Asiel. Onlangs gaf  Leers aan dat hij zich op zijn terrein onder druk voelde gezet door Wilders. "Daarom was ik blij dat het kabinet viel."

Geschiedvervalsing
De oud-premier vindt het ‘geschiedvervalsing’ door te stellen dat er geen alternatief voor gedoogconstrustie was. "Het kabinet was nog niet gevallen of er kwam die Kunduz-coalitie aangehuppeld. Je kan mij niet zeggen dat het dat jaar daarvoor niet kon."

Rutte 2
Lubbers, die ook voorzitter is van de Stichting voor Vluchteling Studenten UAF, is meer te spreken over het huidige kabinet. Met name over het kinderpardon is hij verheugd. "We beloven echt dat we betere kansen gaan bieden."

Strafbaarheid illegaliteit
Meer moeite heeft de oud-premier met het voornemen van het kabinet om illegaliteit strafbaar te stellen. Hij hoopt dat er naar mensen zoals hij die het ‘geen goed idee’ vinden geluisterd wordt.

Luister via de gele knop bovenaan naar het hele interview met de oud-premier Lubbers

Gerelateerde artikelen