De Wereld16 mei '13 06:37Aangepast op 16 mei '13 13:18

Timmermans wil nieuw wapenembargo tegen Syrië

Auteur: Freek Ewals

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken denkt dat er binnen de Europese Unie ruimte is voor een alternatief wapenembargo tegen Syrië.  Dat zegt de bewindsman in zijn maandelijkse gesprek met Bernard Hammelburg op BNR.

Door Bernard Hammelburg en Freek Ewals

Timmermans is voorstander van verlenging van het huidige Europese wapenembargo, dat op 1 juni afloopt. Dit lijkt echter moeilijk nu de Britten en de Fransen al enige malen hebben aangegeven zware wapens te willen leveren aan de rebellen.

Timmermans hoopt dan ook op een gewijzigd embargo als het huidige verbod op wapenleverantie niet wordt verlengd. "Als we niets doen vervalt het hele embargo en kan ook iedereen aan Assad leveren", aldus de minister.

Compromis
Frankrijk en Engeland herhalen voortdurend hun wens om aanvalswapens aan de rebellen te leveren, zoals luchtafweergeschut. Een groep Europese landen, waaronder Nederland, voelt daar niets voor. Toch ziet de minister wel openingen. "Ik merk ook aan Franse en Britse kant dat de zaak niet zo absoluut is als die lijkt. Men wil het ook vooral als politiek instrument inzetten om Assad verder onder druk te zetten", zo zegt Timmermans.

Een gewijzigd verbod op wapenleveranties komt daarmee dichterbij. "Ik denk dat er nog wel ruimte is voor een compromis, daar werken we ook hard aan en zal ik me komende weken hard voor inspannen."

Reuters meldt dat Frankrijk inderdaad bereid is tot overleg. Een diplomaat in Parijs zei tegen het persbureau dat Frankrijk wegen zoekt om de kwestie te koppelen aan pogingen van Rusland en de Verenigde Staten om een internationale vredesconferentie over Syrië te beleggen.

Gepantserde voertuigen
Timmermans denkt dat een compromis eruit zal bestaan ‘dat we bijvoorbeeld wél gepantserde voertuigen kunnen leveren of een aantal andere, meer op verdediging en bescherming gerichte systemen, en níet offensieve wapensystemen.'.

Geen Nederlandse leveranties
Als het tot een versoepeling van het wapenembargo komt, maar ook als de Europese lidstaten het niet eens worden en het embargo wordt opgeheven, zal ‘Nederland in ieder geval geen wapens leveren', aldus de minister. Hij is van mening dat dergelijke leveringen het einde van het conflict niet dichterbij brengen.

Luister om 14.30 uur naar het hele interview met minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken in het programma BNR Bernard Hammelburg. Naast de situatie in Syrië komt ook het Midden-Oostenconflict uitgebreid ter sprake.

Of luister via de gele knop bovenaan naar het interview.

BNR Bernard Hammelburg elke donderdagmiddag om 14.30 uur


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen