De Wereld12 jan '12 14:58

Poetin te druk voor verkiezingsdebat

Auteur: BNR Webredactie

De Russische premier Vladimir Poetin heeft veel te weinig tijd om mee te doen aan verkiezingsdebatten die op tv worden uitgezonden. "Jullie weten hoe druk zijn schema is", zei zijn woordvoerder tegen Russische verslaggevers.

Zijn woordvoerder zei donderdag dat Poetin voor deelname aan verkiezingsdebatten tijd vrij moet nemen. Dat zou zijn huidige programma in het honderd gooien. De Russen hebben geluk: het is wél mogelijk dat Poetin een afgevaardigde stuurt, die namens hem het debat voert.

Poetin hoopt in maart zijn derde termijn als president in de wacht te slepen.

Einde aan onderdrukking
Eerder op de dag beloofde Poetin de repressieve acties van de politie en de veiligheidsdiensten te beëindigen. Hij deed die belofte in zijn verkiezingsmanifest.

"We moeten opnieuw nadenken over het systeem van openbare veiligheid en we moeten de extreem repressieve tendens stoppen", aldus Poetin aan het begin van zijn verkiezingscampagne. "Deze situatie misvormt onze samenleving."

Poetin opperde om minder vaak gebruik te maken van de mogelijkheid om verdachten vast te houden, voordat ze voor de rechter moeten verschijnen. Ook zou het een optie zijn om minder vaak celstraffen op te leggen bij relatief kleine vergrijpen.

Concessie aan de demonstranten
Volgens analisten kan de belofte van Poetin worden uitgelegd als een concessie aan de demonstranten. Vorige maand gingen tienduizenden mensen de straat op om hun ongenoegen te uiten over zijn beleid en dat van de huidige president Dmitri Medvedev. Daardoor is de verkiezing van Poetin ineens een stuk minder vanzelfsprekend geworden. Verwacht wordt dat hij een tweede ronde nodig zal hebben om het presidentschap in de wacht te slepen.

Poetin waarschuwt in zijn manifest ook dat Rusland zal terugslaan, als het Westen eenzijdige stappen onderneemt tegen het land. Poetin belooft verder een sterk Rusland te zullen opbouwen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen