De Wereld14 feb '12 11:43

Sudan valt Zuid-Sudan aan

Auteur: Fleur de Bruijn

Het niet-aanvalsverdrag tussen Sudan en Zuid-Sudan heeft slechts enkele dagen standgehouden: Sudanese gevechtsvliegtuigen hebben luchtaanvallen uitgevoerd.

Volgens een Zuid-Sudanese legerwoordvoerder is de deelstad Unity aangevallen. Hij zei dat bij de bombardementen van het Sudanese leger vier Zuid-Sudanese militairen gewond zijn geraakt.

Verdeelde regio
De luchtaanvallen zouden zijn uitgevoerd in de regio Jau in Unity, dat door zowel Sudan als Zuid-Sudan wordt geclaimd. De twee landen sloten vrijdag nog een akkoord over samenwerking en het beëindigen van de vijandelijkheden.

Oorlog
Begin februari zei de Sudanese president Omar Hassan al-Bashir, die verdacht wordt van misdaden tegen de menselijkheid, op de staatstelevisie dat oorlog dichterbij is dan vrede. Volgens hem zou Zuid-Sudan uit zijn op de val van het bewind van Bashir.

Zuid-Sudan onafhankelijk
Zuid-Sudan werd in juli onafhankelijk na decennia van bloedvergieten. De grens tussen Sudan en het nieuwe Zuid-Sudan is omstreden. De twee landen ruziën onder meer over de soevereiniteit over de olierijke grensregio Abyei.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen