De Wereld29 dec '11 17:38

De Hoop Scheffer: grote zorgen om afnemende invloed Europa in de wereld

Auteur: Freek Ewals

Onder druk van de eurocrisis dreigt de Europese aandacht voor de positie van Europa in de wereld te verslappen. Dat zegt Jaap de Hoop Scheffer in het programma BNR Bernard Hammelburg.

Door Bernard Hammelburg en Freek Ewals 

De voormalig secretaris-generaal van de NAVO maakt zich grote zorgen dat door de "alles dominerende financieel-economische crisis" onderwerpen binnen Europa als "buitenlandse- en veiligheidspolitiek en defensie naar de achtergrond verdwijnen."

Europees leiderschap nodig
Europa heeft politiek leiderschap nodig om een inhaalslag te maken op het gebied van buitenlandse politiek, vooral omdat volgens de oud-minister van Buitenlandse Zaken "de machtspanelen in de wereld heel snel verschuiven en Europa niet meer de toon aangeeft".

Iraanse blokkade Straat van Hormuz
Over het dreigement van Iran om olietransporten in de  Straat van Hormuz te blokkeren maakt De Hoop Scheffer zich minder zorgen. Tot een blokkade zal het niet komen, omdat ook Rusland en China op een diplomatieke manier aan Iran zullen laten weten dat zij hier niet op zitten te wachten, zo denkt de oud-CDA politicus. 

Islamitische wereld in 2012
Volgens De Hoop Scheffer zal de verhouding tussen Soennieten en Sjiieten in belangrijke mate bepalend zijn voor de stabiliteit in de Islamitische wereld in 2012.

"Je ziet in Irak, na het vertrek van de laatste Amerikaanse militairen, weer een felle strijd ontstaan tussen Soennieten en Sjiieten. In de regio zie je het Soennitische Saoedi-Arabië en het Sjiietische Iran strijden om de hegemonie."

Voor De Hoop Scheffer is deze strijd een van de kernvraagstukken in de regio.

Luister via de gele knop bovenaan naar het interview met Jaap de Hoop Scheffer.

BNR Bernard Hammelburg, elke donderdag om 14.30 uur.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen