De Wereld8 aug '13 12:18Aangepast op 8 aug '13 17:33

SP: Nederland moet meer deelnemen aan waarnemingsmissies

Auteur: Freek Ewals

Nederland moet meer deelnemen aan waarnemingsmissies bij verkiezingen overal ter wereld. Dat zegt Harry van Bommel, Kamerlid van de SP in het programma De Wereld op BNR.

SP-Kamerlid Harry van Bommel
SP-Kamerlid Harry van Bommel

Door Bernard Hammelburg en Freek Ewals

In het verleden was het zo dat Nederland alleen deelnam aan verkiezingswaarnemingen bij landen waar we een speciale of ontwikkelingsrelatie mee hadden. "Dat beleid is op papier verlaten, wij doen het nu ruimer. Maar in de praktijk zie ik het niet terugkeren", aldus Van Bommel. 

Om zijn punt te illustreren noemt Van Bommel een aantal cijfers. "In 2006 hebben wij 144 waarnemers gestuurd naar verschillende verkiezingen in de wereld. In 2009 is dat aantal afgenomen naar 28 waarnemers."

Geld
Volgens Van Bommel zit er een financiële kant aan het verhaal. "Het punt is dat Nederland dat zelf moet betalen tenzij het een EU waarneming is. Alleen door meer geld ter beschikking te stellen zal Nederland tot een ruimere deelname komen."

Van Bommel vindt dat Nederland het aan zichzelf verplicht is om meer waarnemers te sturen. "In de Grondwet staat ook het bevorderen van het internationaal recht."

Toekomstig Europarlementariër
De SP-er sluit overigens niet uit dat hij na zijn Kamerlidmaatschap naar het Europees Parlement zal gaan. "Ik moet bekennen, zeker ook met het toegenomen belang van het Europees Parlement, dat het wel eens kriebelt."

Het is hem al eens door zijn partij gevraagd, maar hij wil pas naar Brussel als zijn zoon op de middelbare school zit. Dat is nog niet het geval en dus zal hij niet volgend jaar al deelnemen aan de verkiezingen voor het Europees Parlement. "Maar wellicht bij de verkiezingen die daarop volgen", aldus van Bommel.

Luister naar het hele interview met Harry van Bommel over de internationale rol van Nederland via de gele knoppen bovenaan.

De Wereld, elke donderdagmiddag tussen 15 en 16 uur.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen