De Wereld28 mrt '12 19:32

Beslag Italië op miljard Kaddafi

Auteur: Fleur de Bruijn

De Italiaanse justitie heeft op verzoek van het Internationaal Strafhof beslag gelegd op eigendommen van de afgezette en gedode Libische leider Muammar Kaddafi ter waarde van meer dan 1,1 miljard euro.

De bezittingen worden in verband gebracht met en twee andere kopstukken van zijn bewind, die door het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag worden verdacht van misdaden tegen de mensheid.

Harley-Davidson
Het gerechtshof in Rome heeft beslag gelegd op onder meer aandelen van de bank Unicredit, de industriële holding Finmeccanica, autofabrikant Fiat en de voetbalclub Juventus.

Ook zijn banktegoeden in beslag genomen, evenals een stuk grond, een appartement in Rome en twee motoren, een Harley-Davidson en een Yamaha.

Compensatiegeld
De twee nog levende verdachten zijn Abdullah al-Senussi, de vroegere veiligheids- en spionagechef van Kaddafi, die vastzit in Mauritanië, en Kaddafi's zoon Saif al-Islam die in handen is van een Libische groepering. Eigendommen van ICC-verdachten kunnen na een veroordeling worden gebruikt voor compensatie aan slachtoffers.

Gerelateerde artikelen