De Wereld22 mrt '12 17:50Aangepast op 23 mrt '12 07:31

Syriërs de dupe van Kaddafi

Auteur: Freek Ewals

Dat de internationale gemeenschap niet daadkrachtig optreedt in het conflict in Syrië komt vooral door de manier waarop het Westen in Libië heeft ingegrepen. Dat zegt Ko Colijn, directeur van Instituut Clingendael op BNR.

Door Bernard Hammelburg en Freek Ewals

"De Syriërs zijn de dupe van de dadendrang (van het Westen, red.) die in Libië zo succesvol was", zo stelt Colijn.

Tijdens de crisis in Libië had de VN-Veiligheidsraad Resolutie 1973 aangenomen met als doel om met militaire middelen de burgerbevolking te beschermen.

Regime change

"In praktijk is die uitgerekt tot een mandaad om de regering van Khadaffi weg te schieten, een regime change dus", aldus Colijn.

Volgens de directeur van Clingendael verklaren de ‘Chinezen en de Russen nu met een heilig gezicht dat het internationale recht niet voor een tweede keer verkracht mag worden en dus zijn ze nu aan de voorzichtige kant.’ Door de opstelling van beide landen is een resolutie, zoals in het conflict in Libië, niet haalbaar.

Toch gelooft Colijn dat vooral geopolitieke redenen de doorslag geven in het handelen van China en Rusland in de huidige crisis in Syrië, die nu al een jaar lang voortduurt.   

Ingrijpen

Volgens Colijn moeten er niet gepraat worden over een invasie ‘a la Afghanistan of Irak’ om het geweld in het land te beëindigen. ‘Het gaat om zachtere militaire opties die misschien bespreekbaar zouden zijn.’

Gedacht moet worden aan ‘aan het vestigen van een safe heaven aan de grens van Turkije of in Turkije zelf. Of het scheppen van corridors, die moeten ook beveiligd worden en hebben militaire implicaties maar die gaan veel minder ver dan een grote invasie in Syrië,’ zo zegt Colijn.

BNR Bernard Hammelburg, elke donderdagmiddag om 14.30 uur


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen