De Wereld10 mei '12 14:12Aangepast op 11 mei '12 18:28

OM beslist vóór zomer over Karremans

Auteur: Freek Ewals

Dutchbat-commandant Thom Karremans hoort vóór de zomer of het Openbaar Ministerie hem gaat vervolgen wegens zijn rol in het drama van Screbrenica. Dat zegt zijn advocaat Geert-Jan Knoops in het programma BNR Bernard Hammelburg. “Wat ik heb begrepen is dat men voor de zomer een besluit wil nemen,” aldus Knoops.

Door Bernard Hammelburg & Freek Ewals

De ‘landelijke reflectiekamer’, een nieuw instituut dat het OM adviseert bij ingewikkelde militaire strafzaken, is van mening dat er voldoende rechtsgrond is om Karremans te vervolgen. “Bij mijn weten is dit de eerste keer dat de reflectiekamer oordeelt over een strafzaak. Maar het advies is niet bindend,” aldus Knoops.

Geen besluit

Karremans en zijn raadsman hebben formeel nog niets van een eventuele vervolging gehoord. “Wij weten niet van een besluit of de inhoud daarvan en hebben dus ook geen stukken kunnen inzien. Gesteld dat het advies zou zijn om wel te vervolgen, dan kan het OM daar nog steeds van afzien.”

Volgens advocaat Knoops wordt het een lange juridische weg. “Het is geen gelopen race. Ik kan er niet teveel op ingaan omdat we zelf geen aangifte kennen. Ik heb namens kolonel Karremans inzage gevraagd in de aangifte die door een aantal organisaties is gedaan. Maar daarvan heeft het OM gezegd: die krijgt u niet, want Karremans is formeel geen verdachte. Het vreemde is dat de heer Karremans op dit moment alleen uit de media heeft mogen vernemen wat er mogelijk speelt, en dus ook de inhoud van de aangifte niet kent.”

Mladic

Maandag begin voor het Joegoslavië Tribunaal het proces tegen Ratko Mladic, die ervan verdacht wordt verantwoordelijk te zijn voor de moord op 8.000 mannen en jongens in Screbrenica. Zij waren onder zware druk van Mladic door Dutchbat, de Nederlandse VN-eenheid die hen moest beschermen, uitgeleverd.

Knoops, hoogleraar internationaal strafrecht aan de Universiteit van Utrecht, voorziet een lang proces. Het probleem met dit soort procedures is dat ze ‘vooral steunen op getuigenverklaringen.’ Dossiers en documenten ontbreken volledig.

Luister naar het hele interview met Geert-Jan Knoops om 14.30 uur in het programma BNR Bernard Hammelburg.

Of luister naar het gesprek via de gele knop bovenaan.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen