De Wereld8 dec '11 17:58Aangepast op 9 dec '11 13:36

Frans Andriessen: ontneem begrotingsovertreders EU-stemrecht

Auteur: Freek Ewals

EU-lidstaten moeten hun stemrecht verliezen als ze de begrotingsregels overtreden. Dat stelt Frans Andriessen, voormalig minister van Financiën, oud eurocommissaris en een van de grondleggers van de Euro.

Door Bernard Hammelburg en Freek Ewals

Andriessen heeft een duidelijke visie op hoe lidstaten moeten worden aangepakt als zij de begrotingsregels overtreden. Eén van de belangrijkste onderwerpen van de EU-top van vanavond en morgen.

"Als lidstaten zich niet aan de begrotingsregels houden dan praten ze niet meer mee over besluiten die daar genomen worden. Dan hebben ze geen stemrecht meer."

Boete
De voormalig eurocommissaris is geen voorstander van het uitdelen van boetes als sanctiemiddel.

"Meestal als landen financiële moeilijkheden hebben, dan hebben ze al financieringsproblemen. Als je daar dan met een boete overheen gaat, weet ik niet of dat zo efficiënt is", zo zegt hij in het programma van Bernard Hammelburg.

Euro-flop
De oud minister van Financiën kijkt met gemengde gevoelens uit naar de EU-top die vanavond begint.

"Ik hoop dat het echt een goede top wordt, maar de problematiek is zo omvangrijk dat je een flop niet moet uitsluiten."

Eurobonds
Mocht de eurocrisis bezworen worden, dan is hij een voorstander van het uitgeven van eurobonds.

"Als we aan een aantal voorwaarden hebben voldaan, met name die bovennationale financieel economische autoriteit, dan kunnen we ook daaraan de uitgifte van eurobonds koppelen", zo zegt Andriessen.

Kritiek op het CDA
De CDA-prominent maakt zich overigens ‘hele grote zorgen’ over zijn partij.

"Ik ben er niet gerust op. Als ik zie waar we mee bezig zijn en waar we mee bezig zouden moeten zijn dan heb ik het gevoel dat de prioriteiten niet goed worden gelegd.  En dat we met de huidige top van het CDA de problemen waar het CDA voor staat niet kunnen oplossen.”

Luister naar het interview met Frans Andriessen via de gele button bovenaan, en luister iedere week naar BNR Bernard Hammelburg: elke donderdagmiddag om 14.30 uur.

Gerelateerde artikelen