De Wereld14 apr '12 22:35

Nieuw overleg Iran atoomprogramma

Auteur: Fleur de Bruijn

De vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad zijn zaterdag tijdens overleg in Istanbul met Iran overeengekomen de gesprekken over het omstreden atoomprogramma voort te zetten.

Dat heeft de buitenlandcoördinator van de Europese Unie, Catherine Ashton, zaterdag gezegd. De vijf permanente leden zijn de Verenigde Staten, Rusland, China, Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland. De gesprekken worden 23 mei voortgezet in de Iraakse hoofdstad Bagdad.

Het Westen meent dat Teheran bezig is een atoombom te maken, maar de Iraanse regering ontkent dat en zegt dat het programma alleen bedoeld is voor vreedzame doeleinden

Constructief
Ashton noemde de gesprekken constructief:."We verwachten dat de volgende ontmoeting zal leiden tot concrete stappen naar een alomvattende oplossing, die het internationale vertrouwen herstelt in het uitsluitend vreedzame karakter van het Iraanse nucleaire programma''.

Ashton waarschuwde Teheran wel dat er bij de volgende gespreksronde meer gedetailleerd op de materie moet worden ingegaan en dat er dan wel echt vooruitgang moet worden geboekt.

Positieve houding
De gesprekken van zaterdag in Istanbul waren de eerste in ruim een jaar tijd. Ook Iran was tevreden en verwelkomde 'de positieve houding' van de Westerse landen tijdens de besprekingen.

De Britse regering liet weten dat het overleg van zaterdag een eerste stap was naar een vreedzame oplossing, maar waarschuwde wel dat er nog een lange weg te gaan was.

Sancties
Het Westen heeft Iran strenge sancties opgelegd om het land over te halen het nucleaire programma te stoppen. Eerder deze week liet Teheran nog weten niet overstag te gaan en zijn nucleaire rechten niet te willen opgeven.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen