De Wereld5 mei '11 15:37

Overheid profiteert het meest van olieprijs

Auteur: Marjan van den Berg

Regeringen profiteren het meest van de stijging van de olieprijs. Van de 1.75 euro die een liter benzine op dit moment aan de pomp kost, gaat 1 euro in de vorm van accijns naar de schatkist, en 75 cent naar de oliemaatschappij. Dat zegt Peter Voser, topman van Royal Dutch Shell, vanavond in het BNR-programma De Wereld volgens Hammelburg.

Door Bernard Hammelburg en Freek Ewals
Op de vraag of een bedrijf als Shell niet spekkoper is door de huidige onrust in de Arabische wereld en de sterk gestegen prijs van ruwe olie, zegt Voser: “Ik krijg in productielanden juist altijd het verwijt dat de westerse regeringen rijk worden aan de belastingen op hún product.”
Andere factoren
De Shell-topman erkent dat internationale spanningen de prijs opdrijven. “Maar de prijs die wij afrekenen met de leverancier is maar een onderdeel. Wat onze leverantieprijs in grote mate bepaalt, zijn andere factoren: raffinage, distributie en transport. In acht van de negen afgelopen kwartalen hebben wij verlies geleden op de raffinage. Alleen in het eerste kwartaal van dit jaar hebben wij daarop weer een kleine winst geboekt.”
Invloed
Hoewel Shell een grote speler is, bestaat er volgens Voser een groot misverstand over de invloed van het Brits-Nederlandse concern op de markt. “Shell produceert slechts twee procent van de totale consumptie van olie in de wereld. Wij verkopen zeven procent. Wij moeten dus vijf procent bijkopen, gewoon tegen de wereldmarktprijs.”
Ook de invloed van de totale private industrie is beperkt, aldus Voser. “Alle oliemaatschappijen samen hebben een marktaandeel van vijftien procent. De rest is in handen van staatsoliemaatschappijen. Dat zijn de partijen die de prijs bepalen.”
Toekomst
Voser ziet fossiele brandstof nog zeker veertig jaar als belangrijkste energiebron. “Ons langetermijnbeleid rust op vier speerpunten: meer gas en minder olie, meer CO2 opslag, meer biobrandstof en efficiëntere energie door betere benzine en smeermiddelen.”
De Wereld volgens Hammelburg – donderdag om 19.30 uur op BNR


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen