De Wereld24 nov '11 15:10Aangepast op 25 nov '11 13:36

Boekestijn: Europa is de too little, too late show

Auteur: Saskia van Huijgevoort

José Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, wil nieuwe regels instellen die meer controle geven op de budgetten van lidstaten en hun economisch beleid. "Dit is toch een beetje de ‘too little, too late show', zegt oud-VVD Kamerlid en historicus Arend Jan Boekestijn.

"Elk scenario wat je nu kunt schetsen, zal leiden tot welvaartverlies", legt hij uit in BNR Bernard Hammelburg naar aanleiding van zijn net verschenen boek 'Mijmeren Overzee'.

Als gevolg hiervan, denkt de historicus, moeten politici in de toekomst krimp in plaats van verlies verdelen. Hij is bang dat de Italianen en Grieken daardoor als zondebok aangewezen worden, waardoor deze twee landen alsnog de Europese Unie moeten verlaten.

"De markten zijn nu in crisis en als we de commissie meer bevoegdheden willen geven, moet dat via een verdragsverandering. Het duurt maanden voordat deze verandering doorgevoerd kan worden", zegt hij.

Donderdag bleek dat de markt totaal geen belangstelling had voor de Duitse veiling van 6 miljard euro aan tienjarige staatsobligaties. "Dat betekent ook dat de markten überhaupt niet meer geloven in Europa of in de Europese economie. Er moet dus op hele korte termijn iets gebeuren: een vergroting van het noodfonds, of toch meer interventies van de ECB", zegt het oud-Kamerlid.

Oplossing
"Frankrijk wil gewoon de geldsluis openzetten om er op die manier uit te komen. Duitsland is heel erg bang voor inflatie, dat komt door de jaren ’30 met de hyperinflatie in Duitsland."

"Stel je nu voor dat dat noodfonds toch wordt verhoogd: dan nog is natuurlijk de echte de vraag of de Zuidelijke lidstaat echt wordt hervormd. Als de ECB nu meer bevoegdheden krijgt in ruil voor Eurobonds, dan klinkt dat natuurlijk prachtig, maar dat betekent nog niet dat dat gebeurt."

"Ik denk, maar dat is mijn eigen mening, dat het van het grootst mogelijke belang is dat er een deal komt waarbij het Zuiden eerst echte hervormingen moet doorvoeren voordat ze geld krijgen. Met andere woorden: als je het geld nu al geeft, dan valt de prikkel voor hervormingen weg."

BNR Bernard Hammelburg: elke donderdag om 14:30 uur.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen