De Wereld26 jan '12 18:55

Newt Gingrich gaat winnen

Auteur: Freek Ewals

De Amerikaanse presidentskandidaat Newt Gingrich heeft de grootste kans om de Republikeinse voorverkiezingen te winnen. Volgens Koen Petersen, Amerikanist, ziet het ernaar uit dat Gingrich het in november gaat opnemen tegen Obama om de felbegeerde plek in het Witte Huis.

Door Bernard Hammelburg en Freek Ewals

Gingrich weet zich goed als "als outsider te presenteren. Voor kiezers zoals in South Carolina is het iemand die hun frustratie over Washington, waar ze geen invloed op hebben, goed verwoordt", zo zegt Petersen in het programma BNR Bernard Hammelburg. 

Volgens Petersen heerst er in de Amerikaanse staten net zo’n wantrouwen tegen Washington als in Europese landen tegen Brussel. 

Kansen Obama
Of Gingrich uiteindelijk in staat is om president Obama uit het Witte Huis te verdrijven ligt volgens de Amerikanist vooral aan de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Hoe hoger het werkloosheidscijfer, hoe groter de kans op een Republikeinse president.

"Als je kijkt naar de populariteit van Obama dan zie je die op en neer gaan gelijk met de verwachtingen van hoe de werkgelegenheid zich zal ontwikkelen", zegt Petersen.

Anti-Republikeins
Petersen heeft kritiek op de berichtgeving in de Nederlandse media over de presidentsverkiezingen in de VS. Hij vindt deze ‘pro-Democratisch’ en ‘pro-Obama.'

Journalisten moeten, volgens Petersen, beter duidelijk maken waarom "dingen in Amerika gaan zoals ze gaan. Men moet uitleggen waarom kandidaten die wij hier heel raar vinden in de VS enorm populair kunnen zijn."

Zo valt de keuze van een Texaanse kiezer voor een Republikein goed uit te leggen, zo stelt Petersen.

"De staat Texas is een netto betaler in het Amerikaanse belastingsysteem, dus het betaalt meer belasting dan het ontvangt. Ik denk dat als er een Republikein in het Witte Huis komt dat er minder belasting wordt geheven en Texas daarmee vooruit zal gaan. Dus slaat die boodschap aan in die staat."

Luister via de gele knop bovenaan naar het interview.

BNR Bernard Hammelburg, elke donderdag om 14.30 uur.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen