De Wereld15 apr '12 20:16Aangepast op 16 apr '12 06:59

Grootste aanval Taliban in elf jaar

Auteur: Fleur de Bruijn

Kabul en enkele andere belangrijke locaties in Afghanistan werden zondag opgeschrikt door geweervuur en explosies. Het is de grootste gecoördineerde aanval op Kabul in elf jaar.

Hoeveel doden er precies zijn gevallen, is nog niet bekend. De Taliban zijn zondag begonnen met hun jaarlijkse lente-offensief.

Zondag vielen de radicale moslims diverse doelen in de hoofdstad Kabul en in de provincie aan. De Engelse krant The Guardian schrijft dat dit de grootste aanval is in Kabul in elf jaar tijd.

Volgens de Engelse krant begon de aanval van de Taliban om twee uur lokale tijd met geweer- en raketaanvallen op belangrijke gebouwen in Kabul. Vijf uur later, toen de schemering over de hoofdstad viel, woedde de vuurgevechten nog altijd.

Kracht laten zien
De Taliban laten graag zien dat ze nog sterk zijn, na een koude winter waarin het moeilijk is om te vechten, meldt Martine van Bijlert van het Afghanistan Analysts Network. In de winter probeert de Isaf oefeningen te doen en aan te tonen dat de Taliban verzwakt zijn, die op hun beurt willen laten zien dat ze niet verzwakt zijn. "Het is het gevecht van de percepties: wie kan de bevolking eigenlijk overtuigen dat ze het sterkste zijn op dit moment?"

"Er waren drie plekken in Kabul waar ze zich verschanst hebben in gebouwen. Gisteren is één van die plekken teruggepakt en tot ongeveer 5 uur vanochtend zaten er nog Taliban in een gebouw in de buurt van het parlement en eentje in de buurt van een wijk met veel ambassades. Het is een hele onrustige nacht geweest, waarin eigenlijk de halve stad wakker is geweest van het geluid van beschietingen en explosies, dus het heeft echt geklonken door de stad, maar het was statisch, het waren een paar mannen in een gebouw die zich daar verschanst hadden."

Weinig Afghanen geloven dat de Taliban echt verzwakt zijn. Aan de andere kant begrijpen mensen volgens Martine van Bijlert van het Afghanistan Analysts Network wat voor soort aanval dit is. "Als je het goed voorbereidt is het niet zo moeilijk om te doen. Het effect is beperkt, dus het zit er een beetje middenin: het is niet zo heftig als het er vanuit Nederland uitziet, maar het is wel heel duidelijk dat ze toch tot het één en ander in staat zijn."

Belangrijke gebouwen
De Taliban hebben het gemunt op belangrijke Afghaanse en westerse gebouwen in Afghanistan. De terreurstrijders hebben onder andere de Britse en de Amerikaanse ambassade aangevallen. Als ook een aantal Afghaanse ministeries.

Op hetzelfde momenten werden er aanvallen uitgevoerd in de nabijgelegen provincies Logar en Paktia. En op het vliegveld ten oosten van de handelsstad Jalalabad.

Inmiddels is ook de basis van de NAVO buiten Kabul aangevallen. En het paleis van de Afghaanse president Karzai.

Grootste aanval
The Guardian schrijft dat de aanslagen in Kabul veel weg hebben van de aanvallen van september vorig jaar, toen gewapende mannen een verlaten toren bestormden van waaruit ze raketten lanceerden op de Amerikaanse ambassade. Er wordt gezegd dat er vervolgens een 20 uur durende belegering volgde door Afghaanse special forces.

In vergelijking met de aanval van september vorig jaar is de omvang van de aanval in de hoofdstad nog groter. Ten minste zeven locaties in de zwaar bewaakte stad werden aangevallen. Hierdoor nemen de zorgen over de aanhoudende kracht van de Taliban weer toe. Ondanks de intensieve Amerikaanse pogingen om de Taliban te bestrijden.

Lente-offensief
Taliban-woordvoerder Zabihullah Mujahed zei dat de aanvallen de kracht van de Taliban bewijzen. “De regering en haar buitenlandse donateurs beweerden dat de Taliban niet in staat zijn om een lente-offensief te lanceren, maar de huidige aanvallen zijn het begin van ons voorjaarsoffensief."

De Taliban hebben zondag meer aanslagen in Afghanistan aangekondigd.

BNR zal maandag met verschillende deskundigen spreken tijdens BNR's Huberto Tan.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen