De Wereld2 feb '12 17:29

OESO-topman Leterme: loonkosten jongeren moeten omlaag

Auteur: Freek Ewals

De Europese landen moeten de jeugdwerkloosheid aanpakken door de loonkosten voor jonge werknemers te verlagen. Dat vindt Yves Leterme, adjunct-generaal-secretaris van de OESO en oud-premier van België.

Door Bernard Hammelburg en Freek Ewals.

Deze week bleek uit cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat dat één op de vijf Europese jongeren geen baan kan vinden. In Nederland ligt het jeugdwerkloosheidcijfer op 8,6 procent.

Oplossing jeugdwerkloosheid
Volgens Leterme is dit probleem deels op te lossen door een gedeelte van de loonlasten niet door te rekenen aan werkgevers, zo zegt hij in het programma BNR Bernard Hammelburg.

Werkgevers zullen sneller jongeren in dienst nemen als de 'kostprijs van jonge mensen verlaagt' wordt denkt de oud-premier van België.

BTW omhoog
Volgens de topman van de OESO kunnen de kosten worden gefinancierd door 'verhoging van de BTW' of 'uit algemene middelen' van de nationale overheden.

Het algehele werkloosheidscijfer voor de eurozone ligt op 10,4 procent, het hoogste cijfer sinds de invoering van de euro. In Nederland zit op dit moment 5,8 procent van de beroepsbevolking thuis zonder baan.

BNR Bernard Hammelburg is elke donderdag om 14.30 uur te beluisteren. Klik hier voor meer buitenlandnieuws en -achtergronden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen