De Wereld17 nov '11 18:39

Topman Wereldbank: autocratie kan werken voor ontwikkelingssamenwerking

Auteur: Freek Ewals

Democratie is mooi, maar voor goede ontwikkelingssamenwerking werkt een tikje autocratie soms ook. Dat zegt Ruud Treffers, de Nederlandse bewindvoerder bij de Wereldbank, in BNR Bernard Hammelburg.

Door Bernard Hammelburg en Freek Ewals

Zolang het maar niet ten koste gaat van onaantastbare grondbeginselen, zoals mensenrechten, kunnen 'een beetje' autocratische regimes voor ontwikkeling zorgen, zegt Treffers.

Als voorbeeld wijst hij naar Aziatische landen die "misschien niet dictatoriaal, maar wel met krachtig beleid" resultaten hebben geboekt.

Cuba

Volgens Treffers is 'een beetje' autocratie dan ook geen vijand van ontwikkeling. "Met Cuba hebben we ooit een van de beste medische ontwikkelingsprogramma’s gehad. De kwaliteit van de medische wereld in Cuba is uitstekend. In termen van resultaten was het goed, maar Cuba was politiek niet correct in onze ogen, dus dat kon niet langer."

Mensenrechten

Wel benadrukt de Nederlandse bewindsman bij de Wereldbank dat je niet mag sjoemelen met mensenrechten. "Maar op het moment dat je het absolutistisch benadert, dan loop je het risico om daarmee kansen te missen om een stuk ontwikkeling te brengen."

Wellicht komt er dan geen ontwikkeling tot stand op de voorbeeldige manier waarop we dat zouden willen, maar volgens Treffers is "het leven hard en vraagt het om keuzes zonder de menselijke waardigheid aan te tasten."

BNR Bernard Hammelburg, elke donderdagmiddag om 14.30 uur.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen