De Wereld13 okt '11 15:09Aangepast op 13 okt '11 16:41

Verhofstadt vindt extra eurocommissaris niet nodig

Auteur: Freek Ewals

Guy Verhofstadt, oud-premier van België en leider van de liberale fractie in het Europees parlement, steunt het plan van premier Rutte voor een onafhankelijke EU-commissaris die de euro moet bewaken. Een extra commissaris is volgens hem niet nodig. Het aantal eurocommissarissen kan wat hem betreft op 27 blijven.

Door Bernard Hammelburg en Freek Ewals

"Er is al een commissaris voor economische en monetaire zaken", zegt Verhofstadt. "Deze zou bijkomende bevoegdheden moeten krijgen." Het uitdelen van sancties moet daar een belangrijk onderdeel van zijn.

Flinke boetes
Zo moet deze onafhankelijke commissaris een "boete kunnen opleggen van 0,2 procent van het bruto binnenlands product (BBP)" wanneer een land fraude pleegt, zoals de Grieken hebben gedaan. "Een immens bedrag", zo stelt Verhofstadt.

Wanneer een land de afspraken van het Stabiliteits- en Groeipact overtreedt, zou deze boete nog hoger moeten kunnen uitvallen: tot 0,5 procent van het BBP. Dat moet het geval zijn als een land een begrotingstekort kent van meer dan 3 procent. Ook zou deze boete moeten gelden wanneer een land een overheidsschuld heeft van meer dan 60 procent.  

Meer bevoegdheden naar Brussel
Tot nu toe stellen lidstaten zelf vast of zij de afspraken van het Stabiliteits- en Groeipact overtreden. Dat moet straks een onafhankelijke commissaris doen omdat "je niet kan verwachten van mensen dat ze zichzelf gaan sanctioneren", zegt Verhofstadt.

Het past in de filosofie van de oud-premier van België om meer bevoegdheden over te dragen aan Europese instellingen. Het is volgens hem de enige manier om de euro veilig te stellen.

Toekomstige G8 zonder Europees land
"
Onze welvaart en van Europa kan alleen maar veiliggesteld worden indien we samenwerken. Wij -Nederlanders, Belgen en ook Duitsers- betekenen niets op wereldvlak."

Zeker niet in een wereld die binnenkort gedomineerd zal worden door andere landen. "De G8, van binnen 30 of 35 jaar, bestaat uit Amerika, Japan, China, India, Rusland, Brazilië, Mexico en Indonesië."

Luister naar het hele interview via de gele knop. BNR Bernard Hammelburg is elke donderdagmiddag om 14.30 uur te beluisteren op BNR Nieuwsradio.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen