De Wereld15 apr '11 11:45

Kans op aanslag groter

Auteur: Saskia van Huijgevoort

De terroristische dreiging in Nederland is afgelopen jaar toegenomen. Dat zegt de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) in haar jaarverslag over 2010. Ook in de rest van Europa is de dreiging groter geworden.

De kans op een aanslag in Nederland is volgens de geheime dienst wel minder groot dan in een aantal omringende Europese landen. De grootste dreiging komt uit het Afghaans-Pakistaanse grensgebied.
Het internet speelt een grote rol in het voorbereiden van terroristische aanslagen. De meeste contacten tussen terroristen onderling worden via het web gelegd. Daarnaast wordt het web veel gebruikt voor het plannen van aanslagen, rekruteren van strijders en faciliteren van deelname aan de Jihad (heilige oorlog).
Nederland niet genoemd als doelwit
Nederland is vorig jaar niet genoemd als doelwit van aanslagen, constateert de inlichtingendienst. Bovendien is het aantal Nederlanders dat in het buitenland heeft deelgenomen aan de jihadistische strijd of daarvoor heeft getraind, relatief klein in vergelijking tot moslimextremisten uit andere Europese landen.
Wel is het zo dat er vanuit Nederland contacten zijn met internationale terroristische netwerken. Het gaat dan zowel om persoonlijke ontmoetingen als via forums op internet.
Verder kan Nederland te maken krijgen met dreiging waarbij teruggekeerde strijders uit andere Europese landen betrokken zijn. Het gevaar uit die hoek is in 2010 toegenomen, zegt de geheime dienst.
Lonely wolves
Er is ook een mogelijkheid dat personen alleen opereren. Dat maakt het moeilijk het gevaar in kaart te brengen en deze mensen te achterhalen. "De bomaanslag in een winkelstraat in Stockholm op 11 december 2010 werd uitgevoerd door één dader. Dit laat zien dat behalve netwerken ook een dreiging kan uitgaan van individuen of cellen die zich laten inspireren door jihadistische boodschappen die vooral via internet worden verspreid", schrijft de AIVD in haar jaarrapport.
Download hier het jaarverslag van de AIVD.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen