De Wereld29 mrt '12 10:16Aangepast op 29 mrt '12 15:30

Van Aartsen boos op Wilders

Auteur: Freek Ewals

Geert Wilders en de PVV berokkenen Nederland schade. Dat stelt de Haagse VVD-burgemeester Jozias van Aartsen in het programma BNR Bernard Hammelburg. "Het beeld van ons land klopt niet meer met de huidige werkelijkheid, en dat roept spanningen op."

Door Bernard Hammelburg & Freek Ewals

Doet Wilders niet meer dan af en toe een ballonnetje oplaten? "Ik kan u verzekeren dat dit niet zo is. In december heb ik een missie naar India mogen leiden. Ik ben daar rechtstreeks aangesproken door degenen met wie ik daar sprak over die positie van Nederland, over de heer Wilders. In de kranten in India – nieuws over Nederland komt daar weinig in, maar wat er wel in komt is wat de heer Wilders zegt. Dat zal hij zelf waarschijnlijk fantastisch vinden, maar mensen uit het bedrijfsleven….Een van de mooie bedrijven die wij in Den Haag hebben is Naco, dat in de hele wereld vliegvelden bouwt. Dat zegt: in onze relaties met de Indiase regering hebben we daar last van."

Kritiek Polen-meldpunt
Van Aartsen heeft grote kritiek op het ‘Poolse meldpunt’ van de PVV. "We hebben zo’n 30.000 Polen in de Haagse regio. Een groot deel daarvan woont en werkt in en om Den Haag, vooral in het Westland. Met negentig procent van de Polen die in Nederland wonen hebben we geen enkel probleem. Met een deel van de Poolse bevolking hebben we inderdaad moeilijkheden, maar het over een kam scheren – dan moet je niet raar opkijken als een aantal ambassadeurs in Den Haag zegt: dit gaat ons te ver. En dat schaadt de reputatie van een land dat nu eenmaal altijd voorop heeft gelopen in multilaterale organisaties, zoals de Verenigde Naties, en in Europa. Het beeld van Nederland als het tolerante, open, en ook best wel zakelijke land, dat klopt niet meer met de huidige werkelijkheid."

Vredesstad
Om Den Haag te promoten als ‘internationaal centrum van vrede en recht’, bezoekt Van Aartsen onder meer de VN in New York en het Congres in Washington, als hoofd van een delegatie van de belangrijke internationale juridische organisaties in residentie. Hij wordt vergezeld door de presidenten van het Internationale Gerechtshof, het Internationale Strafhof, het Internationale Hof voor Arbitrage en het Joegoslavië Tribunaal.

Luister naar het fragment of naar het hele interview via de gele knoppen bovenaan

BNR Bernard Hammelburg, elke donderdagmiddag om 14.30 uur


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen