De Wereld26 mei '11 14:25Aangepast op 26 mei '11 14:58

Ratko Mladic in het kort

Auteur: Maurice Driessens

Ratko Mladic is de afgelopen decennia uitgegroeid tot een notoire gezochte naam. Die dubieuze eer heeft hij vooral te danken aan zijn rol in de Balkanoorlog in de jaren ’90, maar ook aan het feit dat hij daarna jarenlang ongrijpbaar bleef en niet fysiek berecht kon worden voor het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag.

De 69-jarige Mladic begon zijn militaire carrière als soldaat in het Joegoslavische leger. Hij werkte daar zijn weg omhoog tot generaal van de Joegoslavische troepen, tot Joegoslavië uiteenviel.
Mladic werd generaal van het Bosnisch-Servische leger. Met die troepen bestreed hij de Bosniërs die zich af wilden scheiden van Servië, en beging onder leiding van Radovan Karadžić talloze etnische zuiveringen in Bosnië.
Srebrenica
Het Nederlandse pijnpunt daarbij was de rol van het Nederlandse Dutchbat bataljon, bij de val van Srebrenica. Bij de etnische zuivering die daar volgde, kwamen naar schatting 8.000 moslimmannen en -jongens om.
In de jaren dat Mladic voor het Bosnisch-Servische leger diende, bestookte hij onder meer ook Sarajevo twee jaar lang. Ook daarbij kwamen duizenden inwoners van de stad om.
Tribunaal
In 1995 werd Mladic wegens oorlogsmisdaden veroordeeld door het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag. Sindsdien loopt er ook een internationaal arrestatiebevel tegen hem vanuit het International Strafhof. Lange tijd wist Mladic echter steeds, vermoedelijk geholpen door voormalige legervrienden, de dans te ontspringen.
Mladic' baas, Karadžić, werd in juli van 2008 gearresteerd, en Mladic zelf was daarna een van de weinige nog niet opgepakte misdadigers uit de Balkanoorlog.
Jacht
De Europese Unie maakte daarna duidelijk dat er niet over een toetreding van Servië tot de Europese Unie gepraat zou worden voordat Mladić uitgeleverd werd. In oktober 2010 loofde Servië een premie van 10 miljoen uit voor de tip die tot de arrestatie van Mladić zou leiden, en op 26 mei 2011 liep Mladic dan alsnog tegen de lamp, in het plaatsje Lazarevo, waar hij onder de naam Milorad Komadic geleefd zou hebben.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen