De Wereld6 okt '11 14:59Aangepast op 7 okt '11 09:58

Ten Broeke over Kunduz: “Bermbommen of bermbloemen?”

Auteur: Freek Ewals

Ondanks de tegenslag die de Nederlandse missie in Kunduz tot nu toe ondervindt, moet die gewoon worden doorgezet. Dat zegt Tweede Kamerlid Han ten Broeke, buitenlandwoordvoerder van de VVD, donderdag in BNR Bernard Hammelburg.

Door Bernard Hammelburg & Freek Ewals

Het kabinet besloot gisteren 20 marechaussees vervroegd van de trainingsmissie terug te roepen omdat er nauwelijks cursisten zijn.

Volgens Ten Broeke klopt de beeldvorming niet. “De rekruten die worden opgeleid, doorlopen een traject van vijf maanden. Van die tijd brengen ze tien weken door met de Nederlandse trainers. Het is een soort ‘on the job’ training.” Dat het in de eerste periode nog niet helemaal goed functioneert, ziet Ten Broeke niet als probleem.

Karakter van de missie
De onthullingen over marechaussees die niets zitten te doen volgden op de opnieuw oplaaiende discussie over de aard van de missie. Officieel is het een ‘politietrainingsmissie’, maar minister Hillen (Defensie) erkende onlangs dat het feitelijk een ‘militaire’ missie is.

“De omstandigheden in Kunduz zijn uitermate moeilijk,” aldus Ten Broeke. “Dat is de reden dat negentig procent van de mensen die we sturen militairen zijn. Maar je mag het geen militaire missie noemen, want het doel is het opleiden van politie – niet het opleiden van het Afghaanse leger.”

Hulde aan GroenLinks
Ten Broeke begrijpt de discussie wel. “Ik had [bij de stemming in de Kamer] nooit mijn hand opgestoken als ik niet zeker wist dat de condities klopten. Wat ik wel wil toegeven is dat het veel te maken had met binnenlandse toestanden. GroenLinks heeft de moed gehad de missie te steunen – de PvdA niet. Je hebt te maken met condities waarvan ik me ook wel eens afvraag of het allemaal kan.

Ook ik heb wel eens gedacht: als we F16’s meesturen moeten die misschien niet alleen bermbommen ontdekken, maar ook bermbloemen. Tegelijkertijd moet ik toegeven dat GroenLinks met suggesties en oplossingen is gekomen die de opleiding simpelweg beter hebben gemaakt, en die intussen door de NAVO zijn overgenomen. Zullen we ze dat krediet dan ook gewoon geven?”

Uruzgan
Over een brief die minister Hillen vorige week aan de Kamer stuurde, en waarin de vierjarige Nederlandse inzet in Uruzgan gunstig wordt geëvalueerd, zegt Van den Broeke: “Wij hebben daar beslist veel bereikt.”

Hij deelt de kritiek op de karakteristiek die bij aanvang van de missie was geschetst. “De VVD heeft vanaf het begin gezegd: het zijn middeleeuwse omstandigheden. We moeten reëel zijn, en we zullen heel wat vechtarbeid moeten leveren. Het zal ook knokken worden. Dat is ook gebleken – de Nederlanders hebben in het begin geweldig moeten knokken.”

Boos op PvdA
Ten Broeke is boos op de PvdA. De missie naar Uruzgan moest, met 1400 militairen, koste wat kost een ‘opbouwmissie’ worden genoemd. “Nu gaan we met 500 militairen politiemensen opleiden. En nu moet het van de PvdA een ‘militaire missie’ heten. Dat is ‘framing’ die als binnenlandse politiek misschien uitkomt, maar die weinig heeft te doen met de doelstellingen – laat staan de werkelijkheid.”

Luister via de gele knop boven het artikel naar de uitzending met Han ten Broeke

BNR Bernard Hammelburg elke donderdag om 14.30 naar BNR Bernard Hammelburg


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen