De Wereld5 apr '12 12:52Aangepast op 5 apr '12 14:39

China denkt alleen aan China

Auteur: Freek Ewals

China overdrijft zijn groeicijfers wellicht, maar dat die hoog zijn – en ook moeten blijven – staat buiten kijf. “Tien procent is een ‘politiek’ cijfer, maar twee procent lijkt me aan de lage kant.” Dat zegt Dirk-Jan van den Berg, oud-ambassadeur bij de Verenigde Naties en in China, in BNR Bernard Hammelburg

Door Bernard Hammelburg & Freek Ewals

Van den Berg reageert daarmee op de suggestie dat China systematisch met zijn groeicijfers knoeit door de aanzienlijke inflatie niet voldoende mee te tellen. Bovendien waarschuwen vooraanstaande denktanks als The Conference Board voor afname van de groei. Van den Berg, thans voorzitter van het College van Besuur van de TU Delft: “Voor de lange termijn zit er een enorme groei in de Chinese economie, omdat zich een zeer grote thuismarkt aan het ontwikkelen is. Het land investeert ook enorm in onderzoek en innovatie en probeert echt omhoog te komen. We zullen zeker niet meemaken dat China in elkaar ploft – dat zien we niet gebeuren.”

Ambitie

Bovendien heeft het land enorme ambities. “China heeft haast, onder meer als gevolg van de snelle vergrijzing. Ze zoeken het niet alleen in volume, maar ook in kwaliteit. Als we onze iPhone of iPad omdraaien zien we ‘designed in California’ en ‘manufactured in China.’ China heeft het visioen dat er binnen afzienbare tijd beide op staat. Dat is het pad dat we de komende twintig jaar zullen zien.,” aldus Van den Berg

Foxconn

Naar aanleiding van berichten over ernstige misstanden bij Foxconn, dat elektronische apparatuur fabriceert voor Apple, heeft de Chinese regering een onderzoek ingesteld en beterschap beloofd. “China wordt veel minder centralistisch geregeerd dan je van een communistisch regime zou verwachten.” Foxconn is volgens Van den Berg een ‘regionale kwestie,’ maar hij is ervan overtuigd dat deze kwestie ‘weldegelijk de aandacht heeft getrokken van het centrale leiderschap.’ Hij voegt eraan toe: “Overigens ligt de verantwoordelijkheid natuurlijk ook bij ons.”

Iran en Syrië

De oud-diplomaat betwijfelt of China in de VN-Veiligheidsraad een draai zal maken in kwesties als Iran en Syrië. “Als China een kaart tekent, dan ligt China in het midden. Dat is het ‘middle kingdom’, en daar gaat het om. Ze zijn niet bezig met hun opkomst, maar met hun terugkomst.” Want, zegt hij, in China woont ongeveer dertig procent van de mensheid. “China vindt dat de wereld niet bepaald zijn best doet om hun behoefte aan grondstoffen te accommoderen. Dan zorg je dat je als je aan de bak kunt komen, je ook aan de bak komt. China heeft enorme behoefte aan grondstoffen en brandstof. En China werkt voor China.”

BNR Bernard Hammelburg, vanmiddag om 14.30 uur

Of luister naar het hele interview via de gele knop bovenaan.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen