De Wereld10 mei '11 23:40

[11-05] Apple schendt mensenrechten

Auteur: Thijs Baas

In Amerika loop ik wel eens een Apple Store binnen. Die zijn 24 uur per etmaal open en het is er altijd druk. Ik heb niet het gevoel in een winkel te staan, maar in een kerk, vol gelovigen die Steve Jobs messiaanse eigenschappen toekennen. Apple is geen merk, maar een religie. De heiligdommen heten iPhone, iPad, iPod en MacBook. Kortom: briljant allemaal.

De vraag naar slimme telefoontjes en tablets is zo overweldigend, dat Apple die nauwelijks aankan. De productie vindt goeddeels plaats in China. En daar houdt het verhaal plotseling op leuk te zijn, laat staan briljant. De productiebedrijven waarvan Apple gebruik maakt schenden namelijk voortdurend de meest elementaire beginselen van het arbeidsrecht.
In de Britse zondagskrant Observer stond een verbijsterend stuk. De 500.000 werknemers die Apple’s maken worden als beesten behandeld. Ze werken 60 uur in de week voor drie kwartjes per uur. Ze krijgen soms maar één dag per twee weken vrij. Er zijn al zoveel zelfmoorden, dat nieuwe werknemers een contract moeten tekenen waarin zij beloven zichzelf niet van het leven te beroven. Hoeveel gekker kan het worden?
Het is niet de eerste keer dat mensenrechtenorganisaties wijzen op het wangedrag van Apple. Vorig jaar gaf de computergigant toe gebruik te hebben gemaakt van kinderarbeid. Daaraan is, zodra Apple er lucht van kreeg, een eind gemaakt. Het lijkt waarschijnlijker dat Apple er een eind aan maakte zodra die kinderarbeid in de publiciteit kwam.
In februari van dit jaar kwam er nog een schandaal aan het licht: werknemers die vergiftigingsverschijnselen hadden door het prepareren van beeldschermpjes. Het nieuws werd groot opgepikt in Australië. In Amerika besteedde het avondnieuws van de publieke zender PBS er zelfs een reportage van bijna acht minuten aan, waarin China "de werkplaats van de wereld" werd genoemd.
In de zin van mensenrechten blijft China een barbaars land. En het is niet alleen Apple dat daar gewetenloos gebruik van maakt – ook vele andere producenten, vooral van kleding en elektronica. Maar als je zo hip wilt zijn als Apple, en zoveel moeite doet om je gelovigen in een soort euforie te brengen, heb je misschien wel een extra plicht om je een beetje fatsoenlijk te gedragen.
hammelburg@aol.com


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen