De Wereld1 dec '11 13:07Aangepast op 1 dec '11 17:37

Topeconoom Bart van Ark: Recessie Europa al begonnen

Auteur: Freek Ewals

Als er niet beter op politiek niveau wordt samengewerkt binnen Europa, loopt de Europese crisis uit de hand. Dat voorspelt Bart van Ark, hoofdeconoom van de New Yorkse Conference Board, in het programma BNR Bernard Hammelburg.

Door Bernard Hammelburg & Freek Ewals

Een ‘supercommissaris’, zoals voorgesteld door Nederland, is volgens Van Ark niet voldoende. “Waar we het over hebben is een ministerie van financiën op Europees niveau dat grote bevoegdheden moet krijgen om in te grijpen in de begrotingen van de individuele landen", zegt Van Ark. Hij was bij BNR te gast om de jaarlijkse ‘outlook’ van de Conference Board toe te lichten. Dit rapport bevestigt het beeld dat ook de OESO en de Amerikaanse president Obama eerder deze week schetsten: Europa is in groter gevaar dan de Verenigde Staten.

Tegen een muur
De financiële markten hebben het gevoel ‘tegen een muur aan te lopen', zegt de econoom. Dat komt omdat de effecten van de kleine stapjes die nu steeds worden genomen alweer binnen enkele etmalen verdampen, omdat ze niet worden gezien als een fundamentele aanpak. “We zitten nu al in een lichte recessie, en zonder krachtig ingrijpen dreigt die langdurig te worden.”

BRIC landen
De Conference Board voorspelt in de ‘outlook’ dat de groei in de opkomende economieën de komende jaren gaat afnemen. “Ze kunnen die supergroei eenvoudig niet volhouden. Denk dus niet dat de bomen tot in de hemel groeien”, waarschuwt Van Ark.

Hypotheekrente
Nederland heeft volgens Van Ark de bezuinigingen tot nog toe goed aangepakt. “Maar we maken deel uit van Europa, dus meer bezuinigingen zijn waarschijnlijk nodig.” Hij verzet zich krachtig tegen de handhaving van de aftrekbaarheid van de hypotheekrente. “De rest van de wereld zegt al jaren dat Nederland die moet aanpakken. De schuldenpositie van private huishoudens is ten opzichte van andere landen in Europa extreem hoog.”

Luister elke donderdag om 14.30 uur naar BNR Bernard Hammelburg

Of luister via de gele knop naar het interview met Bart van Ark


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen