De Wereld11 mei '11 18:44Aangepast op 11 mei '11 19:28

Faber blijft gewoon in Duitsland

Auteur: Saskia van Huijgevoort

Duitsland levert de oorlogsmisdadiger Klaas-Carel Faber niet uit aan Nederland. Dat heeft de Beierse justitie woensdag laten weten. In de Tweede Kamer willen ze het er niet bij laten zitten.

De nu 89-jarige Faber woont in Ingolstadt in Beieren. Die gemeente heeft definitief vastgesteld dat Faber Duits staatsburger is en Duitsland levert geen staatsburgers uit. Faber kreeg door zijn indiensttreding in het Duitse leger de Duitse nationaliteit.
Faber was lid van de Waffen-SS en van het Sonderkommando Feldmeijer, dat speciaal berucht was om de zogenoemde Silbertanne-represaillemoorden op onschuldige (bekende) Nederlanders. Ook maakte hij deel uit van het executiepeloton van doorgangskamp Westerbork. In 1947 werd Faber ter dood veroordeeld, een straf die later werd omgezet in levenslang.
Faber ontsnapte in 1952 uit de gevangenis van Breda en vluchtte naar het toenmalige West-Duitsland. Sindsdien is tevergeefs geprobeerd hem uitgeleverd te krijgen. Voor het laatste verzoek vaardigde het Openbaar Ministerie een Europees Arrestatiebevel (EAB) tegen Faber uit, een procedure die nog niet eerder was gebruikt. Het OM wilde woensdag geen commentaar geven omdat het nog geen rechtstreeks en definitief bericht had uit Duitsland.
 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen