Digitaal13 nov '12 11:11

'Over 10 jaar alleen internetten via glasvezel'

Auteur: Pieter van den Akker

Over tien jaar is heel internettend Nederland overgegaan op het glasvezelnetwerk. Dat zegt topman Theo de Vries van internetprovider XS4ALL op BNR.

De algemeen directeur van XS4ALL is ervan overtuigd dat de toekomst is aan glasvezel. "Het ligt op dit moment gek genoeg buiten de grote steden", vertelt hij. "Maar wij vinden dat we met name moeten accelereren met het uitrollen van 'glas' ín de grote steden in Nederland."

Hoe groot hij de kans acht dat heel Nederland binnen drie jaar over is naar glasvezel? De Vries: "2015 is heel snel. Ik denk dat we over een decennium moeten spreken waarin Nederland echt compleet 'verglaasd' is."

'Niet door mijn meterkast'
'Een van de belangrijkste problemen die het uitrollen van glasvezelnetwerken nu nog in de weg staat is dat 'vraagbundeling' moeilijker te bereiken is in steden, legt De Vries uit. "Omdat je dan flatgebouwen, appartementencomplexen moet overtuigen met z'n allen over te stappen. Daar bestaat nog steeds het individuele recht van één bewoner om de infrastructuur tegen te houden en te zeggen 'hij wordt niet doorgetrokken door mijn meterkast'. Dat gebeurt heel veel."

De Vries zou willen dat we hier een voorbeeld nemen aan Frankrijk. Daar heeft de overheid voor wetgeving gezorgd om individuele weerstand voorkomen. "Je ziet dat daar in steden het glas veel sneller wordt uitgerold dan in Nederland."

'Niks in het regeerakkoord'
De Vries kijkt ervan op dat het net aangetreden kabinet niet over glasvezel rept in het regeerakkoord. Hij stelt vast: "Ik heb echt op woorden gezocht. Het woord 'glasvezel' staat er niet in. Het woord 'internet' staat er niet in. Het woord 'breedband' staat er niet in. En het woord 'infrastructuur' staat er alleen in de traditionele zin des woords in. [...] Over het stimuleren van de uitrol van breedbandige netwerken, ICT, staat eigenlijk helemaal niets in het hele regeerakkoord. Dat bevreemdt me wel een beetje."

We kunnen ook zeggen dat de ICT-industrie het lelijk heeft laten liggen in het lobbycircuit, niet waar? De Vries: "Het regeerakkoord is met zes man in een gesloten kamer tot stand gekomen. Ik denk niet dat het lobbycircuit daar invloed op heeft gehad, uit welke hoek dan ook."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen