Digitaal3 jan '13 16:20

Amazon en Apple ruziën over Appstore

Auteur: BNR Webredactie

Apple heeft in de strijd om de naam Appstore een gevoelige nederlaag geleden. Een rechtbank in Californië bepaalde dat concurrent Amazon de naam Amazon Appstore mag gebruiken.

Volgens de rechter heeft Apple Amazon ten onrechte beschuldigd van misleidende reclame. Amazon wekt door het gebruik van de naam Appstore niet de indruk dat deze Appstore dezelfde kwaliteit of karakteristieken heeft als de Appstore van Apple, aldus de rechter.

Bezwaar
Ook in Europa voert Apple een juridische strijd over de merkrechten op de naam Appstore. Uit onderzoek van merkenbureau Chiever blijkt dat het concern een merkregistratie heeft aangevraagd bij het Europese Merkenbureau. Tegen die registratie hebben liefst drie partijen bezwaar aangetekend: Amazon, Nokia en Microsoft.

Generieke naam
Eind vorig jaar dienden deze concurrenten honderden pagina’s bewijs in bij het Europese merkenbureau, waarmee ze proberen aan te tonen dat Appstore een generieke naam is. Een van de argumenten is dat voormalig Apple-topman Steve Jobs zelf ook naar winkels van de concurrentie verwees als ‘Appstores’. De procedures gaan nog wel even duren, maar volgens Chiever zijn de voortekenen voor Apple niet zo gunstig.

De zaak in de VS is overigens nog niet ten einde. De rechter zal nog moeten beslissen of Apple merkrechten bezit op de naam Appstore, of dat dit een generieke aanduiding is geworden die iedereen mag gebruiken.

Apple voelt in meerdere opzichten druk van de concurrentie. Vorige week meldde The Financial Times al dat ontwikkelaars er steeds vaker voor kiezen applicaties voor Android te ontwikkelen, in plaats van voor Apple.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen