Digitaal17 feb '16 15:09

17 februari | Grenzen aan de vrijheid van dronen

Auteur: Thijs Baas

Met de leuke drones mag je nu al verbazend weinig. Niet vliegen binnen 50 meter van een woning bijvoorbeeld. Straks heb je ook nog een brevet nodig. Maar stelt zo'n brevet wel de juiste eisen, of gaan er straks ongelukken gebeuren? Presentatie: Herbert Blankesteijn. Back up is Ralph Moonen, hacker en directeur van securitybedrijf ITSX.

Herbert Blankesteijn
Herbert Blankesteijn

Drones worden beter en goedkoper, ze vliegen langer en makkelijker. Maar de regels zijn moeilijk, en ze worden moeilijker. Binnen afzienbare tijd wordt een brevet verplicht voor drones boven 1,2 kilo. Parcival Hofland is dronepiloot en dronedocent en hij maakt zich zorgen over de opleidingseisen. Gaan er ondanks de diploma's toch ongelukken gebeuren? Ook te gast is jurist Thomas van Essen van ICT-advocatenkantoor SOLV.

Software
Een jaar geleden werd de eerste race gehouden op Nederlandse bodem, dit jaar wordt in Utrecht al een EK georganiseerd. Racen met drones - de sport is nog in ontwikkeling, maar de atleten en de organisatoren zijn er klaar voor. Verslaggever Elfanie toe Laer zette een goggle op om te ervaren wat voor sport dit is. 

Technieuws
In het nieuwsblok aandacht voor:
- Hackers hebben een ziekenhuis in de VS gegijzeld?;
- Wat voor mensen zijn dit die een ziekenhuis plat leggen, met mogelijk desastreuze gevolgen voor de patiënten?;
- Alle Linux-systemen hebben een update nodig in verband met het zogenaamde G-LIP-C lek.

BNR Digitaal: iedere woensdag om 15:00 uur.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen