Digitaal23 mrt '16 14:15

23 maart | Robots op de weg en bij je thuis

Auteur: BNR Webredactie

Robots maken in rap tempo een steeds groter deel uit van onze samenleving. Maar vooralsnog gaat het om een haat-liefde-verhouding met deze digitale medemens. In BNR Digitaal vandaag een gesprek met hoogleraar robotica Maarten Steinbuch. Presentatie: Herbert Blankesteijn. Back up is Ben van der Burg.

Herbert Blankesteijn
Herbert Blankesteijn

Dat robots steeds aanweziger zijn, blijkt uit een snelle search in Google News: de resultaten verspringen van de vraag of je een robot mag slaan, of er seks mee mag (kan) hebben tot de opkomst van robot pizzabezorgers en robots die kruipen als een insect. En dan vergeten we nog de vraag of 'ze' ons gaan vervangen. Thema's te over voor professor Steinbuch.

Zelfrijdende auto's
Maar de zelfrijdende auto is ook een vorm van robotica. Hier neemt de machine nu al steeds meer taken van ons over, en als we de deskundigen mogen geloven wordt dat snel steeds meer. Een recente test met semi-zelfrijdene auto's op de A2 [video] bewijst dat.

Huis Tuin en Keuken
Robots voor de industrie, huishoudrobots, zorgrobots of gewoon robots voor de lol. In het straatbeeld zien we ze nog niet massaal en op de redactie bij BNR lopen ze ook nog niet rond. De vraag is wanneer dat gaat veranderen en wat daar nog voor nodig is?

Glyph
Wij van BNR Digitaal hebben het vaker gezegd - VR gaat doorbreken dit jaar, maar tegelijkertijd zijn wij ook sceptisch. Hoe dan ook wordt de markt in hoog tempo overspoeld met nieuwe VR devices. De nieuwste? De Glyph, van Avegant. Deze bril heeft een scherper en beter beeld dan de Oculus Rift en ziet er uit alsof je een grote koptelefoon op je hoofd hebt staan. The Verge teste de bril, redacteur Jorn Lucas maakte daar deze bijdrage van:

 

Technieuws
In het blokje technieuws aandacht voor ransomware in een Amerikaans ziekenhuis, de Apple Liam en het slimme kruispunt maakt een einde aan het verkeerslicht.

BNR Digitaal: iedere woensdag om 15:00 uur.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen