Digitaal30 mrt '16 12:50

30 maart | DNB aan de #Bitcoin en ransomware in ziekenhuizen

Auteur: BNR Webredactie

De Nederlandsche Bank gaat experimenteren met de blockchain technologie en heeft daarvoor een eigen BitCoin gebouwd. En, steeds meer Amerikaanse ziekenhuizen worden gegijzeld door ransomware. Hoe zit dat hier? Presentatie: Herbert Blankesteijn. Back up is Maarten Naaijkens.

Herbert Blankesteijn
Herbert Blankesteijn

De Nederlandse Bank gaat experimenteren met de Bitcoin. In het jaarverslag staat letterlijk dat er een eigen DNBcoin moet komen. En dat terwijl De Nederlandse Bank in 2013 nog waarschuwde voor de gevaren van deze digitale munt. Hoe dat valt te rijmen en wat de plannen zijn, bespreken we met Ron Berndsen, dé bitcoin deskundige van De Nederlandse Bank en tevens verbonden aan de Tilburg University.

Ransomware
Amerikaanse ziekenhuizen vallen steeds vaker in handen van hackers. Door middel van virussen en ransomware proberen zij die ziekenhuizen grof geld afhandig te maken. Vandaag zijn de ziekenhuizen van MedStar in Washington voor de derde dag op rij offline, terwijl een ziekenhuis vorige maand nog geld betaalde om patiëntgegevens weer terug te krijgen. Daarover spreken we met Jeroen Slobbe, beveiligings- en privacyconsultant bij Deloitte. Dat bureau komt binnenkort met een nieuw onderzoek naar de veiligheid van ziekenhuizen in Nederland.

iWine
Van slimme thermostaten, slimme magnetrons en pannen tot slimme fitnessbanden tot: de slimme wijnfles: de Kuvee. In feite niets meer dan een omhulsel, waar alleen wijnflessen van Kuvée zelf in passen, maar ook voorzien van een display dat informatie geeft over die specifieke wijnsoort.

 

Technieuws
In de wekelijkse techupdate aandacht voor wildprinten, fake bekeuringen door malware en die bitcoin is enorm milieuonvriendelijk.

BNR Digitaal: iedere woensdag om 15:00 uur.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen