Digitaal11 mrt '15 14:17Aangepast op 11 mrt '15 16:49

Uitzending 11 maart | Netwerken voor connected cars en auteursrecht op 3D printen

Auteur: BNR Webredactie

Hoe bescherm je de zelfrijdende en connected cars tegen kwade invloeden van buitenaf. En auteursrechten op 3D geprinte objecten, het wordt mogelijk dankzij Nederlands initiatief. En we gaan in op het einde van de bewaarplicht voor providers. Presentatie: Herbert Blankesteijn, de back up van dienst is Vincent Everts.

De zelfrijdende auto van Google.
De zelfrijdende auto van Google. (ANP)

De rechtbank heeft een streep gezet door de bewaarplicht van bel- en internetgegevens door providers. Wat betekent dit in praktijk, en wat gaan de providers nu doen? We spreken er over met John Knieriem van Intermax.

ConnectedCars
Het was NOKIA topman Rajeev Suri die onlangs de knuppel in het hoenderhok gooide: Netneutraliteit is slecht voor de ontwikkeling van de zelfrijdende auto. Want - zo is de redenering: als data naar de zelfrijdende auto geen voorrang krijgt boven andere data, wordt het verkeer in gevaar gebracht. Daar gaan we het over hebben met Simon Hania, Vice President Privacy & Security bij Tom Tom.

3DPL
Hoe bescherm je materiaal uit een 3D printer tegen copycats? Auteursrechten net zo lastig te beschermen als met digitale muziek of foto's. Te gast is Joris Peels van YouMagine. Dat is een platform voor het delen van 3D designs. Hij probeert met 3DPL een einde te maken aan het rechtenprobleem rond 3D printen.

JobJorisMarieke
Voor de reportage zijn we ook in de wereld van 3D printen gedoken. Werk van animatiestudio Job Joris en Marieke uit Utrecht is onlangs genomineerd voor een Oscar [video]. Hun werk is de komende maanden te zien in Amersfoort op de expositie MOVE ON...! 100 jaar animatiekunst. Zij maken voor hun stop-motion films ook gebruik van de 3D printer.

BNR Digitaal: iedere woensdag om 15:00 uur.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen