Digitaal25 mrt '15 10:03

Uitzending 25 maart | Helpende hackers en 'turkers' als moderne, vrijwillige, slavernij

Auteur: BNR Webredactie

Hackers zijn geen criminelen - ze willen juist helpen! Blijkt uit een nieuw boek dat vrijdag uitkomt, domeinexstensies als .expert werken niet en wat is de Amazon Mechanical Turk? Dat en meer vanmiddag in BNR Digitaal. Presentatie: Herbert Blankesteijn, backup vandaag is Boris Veldhuizen van Zanten.

Herbert Blankesteijn
Herbert Blankesteijn

Steeds meer steden, waaronder Amsterdam, zetten in op aparte extensies voor hun websites. In plaats van .nl wordt ingezet op .amsterdam. Uit Duits onderzoek blijkt dat slechts 45% van de internetgebruikers bekend is met alternatieve extensies naast .nl, .com en .org. In de studio René Quist van STRATO.

Hackers
Tegenwoordig lijkt alles te hacken, en als dat nu nog niet kan dan kan dat in de toekomst wel. Maar wat zijn de drijfveren van hackers? Uit het boek 'Helpende hackers', dat vrijdag uitkomt, geeft internetsocioloog Chris van 't Hof aan dat veel hackers juist een helpende hand willen bieden.

Turkers
Ze krijgen slecht betaald, doen werk dat eigenlijk niemand wil doen en er over praten - nee dat doen ze ook niet. Toch zijn er wereldwijd 500.000 Turkers. Een groep arbeiders die is bedacht door Amazon.com. Wie zij zijn en wat zij doen hoor je van redacteur Jorn Lucas.

BNR Digitaal: iedere woensdag om 15:00 uur.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen