Digitaal19 dec '12 20:55

Wanneer is een tweet een dreigtweet?

Auteur: Melvin Captein

Op Twitter vallen heel wat onvriendelijke woorden. Zo onvriendelijk zelfs, dat personen zich bedreigd voelen en de afzender aanklagen. Maar wanneer is een tweet een dreigtweet?

In Engeland probeert Keir Starmer dat duidelijker te definiëren met zijn richtlijnen voor vervolging van mensen die social media misbruiken. Volgens de procureurs-generaal kunnen scheldende twitteraars de kans dat ze worden aangeklaagd verkleinen door hun tweet te verwijderen en spijt te betuigen.

Dronken
Starmer zegt in The Guardian dat hij met de richtlijnen een hogere drempel voor aanklachten op basis van beledigende tweets wil creëren. Volgens hem is dit nodig om het vrije woord niet onder druk te zetten. Vooral als ze dronken zijn willen Facebook- en Twittergebruikers zich nog wel eens iets aanstootgevends laten ontvallen. Volgens Starmer is dat geen excuus, maar als je het materiaal snel offline haalt en jezelf rectificeert is het niet altijd nodig tot een aanklacht over te gaan.

Grap?
Met zijn richtlijnen reageert Starmer op het groeiende aantal aanklachten wegens beledigingen en bedreigingen via social media. In de laatste anderhalf jaar waren er Engeland 60 van zulke zaken.  Eén van de meest geruchtmakende is die van accountant Paul Chambers. Hij werd aangeklaagd omdat hij voor de grap twitterde het vliegveld van Doncaster op te willen blazen. Dat was wegens sneeuw gesloten en Chambers wilde dolgraag naar zijn nieuwe vriendin vliegen.

Meer dan ongepast
Doordat steeds meer communicatie online plaatsvindt is Starmer bang voor een stortvloed aan aanklachten wegens zogenoemde bedreigingen. Die aanklachten doorzetten is volgens hem lang niet altijd in het publieke belang. Een post moet volgens hem meer dan satirisch, onbeleefd of ongepast zijn. De richtlijnen moeten duidelijk maken wanneer er sprake is van dreiging met geweld, stalken of schending van privacy, zoals bekend maken dat iemand slachtoffer van verkrachting is geweest. Tegen zulke gevallen wil Starmer juist wel hard optreden.

Arrestaties
Javed Khan van de Engelse Slachtofferhulp ziet een toename in online pesten. Hij is blij dat er duidelijker vastgelegd wordt wanneer een online bedreiging serieus genomen kan worden. Voor de politie geeft het ook meer houvast bij het bepalen wanneer zij over moeten gaan tot arrestaties.

Babel en Ecomare
In Nederland werden de laatste tijd diverse aanhoudingen verricht naar aanleiding van dreigtweets. In Sneek werden drie jongens opgepakt die op Twitter dreigden hun school in brand te steken. Ajax-voetballer Ryan Babel schakelde de politie al eens in omdat een twitteraar hem racistisch bejegende. Ook natuurorganisatie Ecomare schakelde de politie in wegens dreigtweets, na alle commotie rond bultrug Johannes.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen