Digitaal3 jan '13 14:48

Opstelten wil ethische hacker beschermen

Auteur: Remco Tomesen

Bedrijven die te maken krijgen met hackers die een probleem melden, moeten geen aangifte doen. In plaats daarvan zouden ethische hackers een beloning kunnen krijgen. Dat zegt minister Ivo Opstelten.

Er zijn goede en slechte hackers, vindt minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie. Hij wil die eerste groep, die ook wel 'ethische hackers' worden genoemd, daarom beschermen. Bedrijven zouden namelijk blij moeten zijn dat zulke hackers een probleem ontdekken.

Organisaties moeten, zo vindt Opstelten, geen aangifte tegen ethische hackers doen. Hij verwacht dan wel van de hackers dat deze 'niet verder gaan dan strikt noodzakelijk'.  Ze moeten een bedrijf bijvoorbeeld niet in de problemen brengen door snel naar buiten te brengen dat er een lek in een website zit. Een bedrijf moet éérst de tijd hebben gehad het lek te dichten.

Leidraad
Als  een hacker een probleem meldt bij een bedrijf, dan verwacht Opstelten dat de organisatie daar snel op reageert. En dat het de hackers op de hoogte houdt van de voortgang van de oplossing van het probleem. In plaats van aangifte te doen, zou een bedrijf zelfs een beloning kunnen geven voor het melden van een lek of ander it-probleem.

Opstelten heeft de spelregels waar hackers en bedrijven zich aan moeten houden, opgeschreven in een leidraad.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen