Digitaal7 aug '12 10:15

Apple kwetst Samsung met plagiaat-beschuldiging

Auteur: Thijs Baas

De octrooiclaim van Apple tegen Samsung is in het verkeerde keelgat geschoten bij het Zuid-Koreaanse bedrijf.

Strategisch directeur Justin Denison van Samsung werd in Californië gehoord in het kader van de rechtszaak over octrooigeschillen tussen de twee elektronicaconcerns. Apple beschuldigt Samsung van het kopiëren van de iPhone en de iPad.

Denison blijft erbij dat Samsung niets anders doet dan concurrenten met andere partijen in de markt. Het bewijsmateriaal dat Apple inbracht bevatte onder meer een interne e-mail van Samsung, waarin een ontwerper schrijft dat het bedrijf zich op de markt had laten overvallen door de iPhone. Het design werd in de mail "werkelijk een verschil van hemel en aarde" genoemd.

Design
De ontwerper noemt design essentieel om te kunnen concurreren. Hij merkt in de e-mail op dat Samsung zich tot dat moment voornamelijk baseerde op producten van de Finse concurrent Nokia. De datum van de e-mail is niet duidelijk, maar er wordt overduidelijk verwezen naar de Samsung Omnia. Dat model werd in 2008 geïntroduceerd in de Verenigde Staten.

Apple riep ook een deskundige op het gebied van design op, die de inbreuk van Samsung op de Apple-patenten bevestigde. Tijdens de zaak kwam aan het licht dat Apple de man 75.000 dollar betaalde om zijn visie naar voren te brengen als expert.

Juridische strijd
Wereldwijd zijn Apple en Samsung verwikkeld in een juridische strijd. De zaak in de VS wordt op een later moment voortgezet. De concurrentie tussen beide bedrijven op de markt duurt onverminderd voort. Samsung kwam met een nieuwe, grotere versie van de smartphone Galaxy Note op de markt. 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen