Digitaal19 sep '12 14:58Aangepast op 19 jun '17 10:21

Duitsland stopt neonazi's in database

Auteur: Fleur de Bruijn

Duitsland heeft een database over neonazi’s in werking gesteld. De databank moet de strijd tegen extreem rechts geweld stroomlijnen en de informatie-uitwisseling tussen opsporingsdiensten en justitie verbeteren.

De databank moet blunders voorkomen zoals die de afgelopen jaren zijn begaan in onderzoeken naar nazi-terrorisme.

Dönermoorden
In totaal 36 beambten gaan alle informatie over rechts-extremisten verzamelen en toegankelijk maken voor de opsporingsdiensten. De maatregel is een reactie op de zogeheten 'Dönermoorden', een serie moorden op acht Turken en een Griek tussen 2000 en 2007. De rechts-extremistische groepering die achter de moorden op de buitenlanders en een agente zou zitten, werd pas in november ontmanteld.

Politie en inlichtingendiensten legden jarenlang geen verband tussen de zaken en extremisme. Zo kwamen ze de daders niet op het spoor.

Parlementaire enquête
In januari is het Duitse parlement een parlementaire enquête gestart naar de omgang van politie en inlichtingendiensten met extreemrechts. Aanleiding waren de Dönermoorden. De Bondsdag wilde weten of de inlichtingendiensten wel voldoende oog hebben gehad voor de daden van extreemrechts.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen